MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

270- "Ey Nebi! Mü'min Kadınlar, Allah'a Hiçbir Şeyi Ortak Koşmamak ... Konusunda Sana Biat Etmek üzere Geldikleri Zaman, Biatlarını Kabul Et"[Mumtehine 12] Ayeti

 

1. Ümmü Atiyye

 

21909- Ümmü Atiyye der ki: ''Allah'a hiçbir ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, başkasının çocuğunu sahiplenerek kocasına isnadda bulunmamak ve uygun olanı işlemekte sana karşı gelmemek şartıyla sana biat etmek üzere geldikleri zaman, biatlarını kabul et,[Mumtehine 12] ayeti indiği zaman şartlarda (ölü ardından) ağıt yakmama şartı da vardı. Bu sebeple: "Ey Allah'ın Resulü! Filan oğulları, Cahiliye döneminde ağıtlarıyla bana yardım etmişti. Benimde mutlaka onlara bu şekilde karşılık vermem gerekir" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece filan ailesine'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (937) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11587) rivayet etti.

8305 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ensar'dan İhtiyar Bir Kadın

 

21910- Mus'ab el-Ensari der ki: Bizden olan ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat eden bir kadına yetiştim. Bana şöyle dedi: Bir gün Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittik: "Ağıt yakmamamız üzerine bizden biat aldı." İhtiyar kadının anlattığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bazıları, (cenazem olduğu zaman ağıt yakarak) bana yardım etmişlerdi. Ben de onlara yardım etmek istiyorum" dedi. Sonra gidip Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etti. İhtiyar kadın: "Allah'ın, "Sana karşı gelmemek şartıyla sana biat etmek üzere geldikleri zaman"[Mumtehine 12] ayetinden kastedilen budur" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberi (28/79) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe

 

21911 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hammı Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine hicret eden kadınları "Ey Nebi! Mümin kadınlar, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek, hiçbir iyi işte sana karşı gelmemek konusunda sana biat etmek üzere geldikleri zaman, biatlarını kabul et"[Mumtehine 12] ayeti ile imtihan ederdi. Urve der ki: Hz. Aişe şöyle dedi: Mümin kadınlardan bu şartı kabul edenlere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben senin biatini kabul ettim'' derdi. Bunu sözle söylerdi. Vallahi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine biat eden hiçbir kadının eline dokunmadı (tokalaşmadı). Onlardan sadece ''Bunun üzerine biatını kabul ettim'' diyerek biat alırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, şurut 5/312 (2713), Müslim, imaret 3/1489 (1866), Ebu Davud 3/133 (2941), Tirmizi 5/411 (3306 "hasen sahih"), Nesai 7/149 (4181) ve İbn Mace 2/95 (2875) rivayet ettiler.

 

 

 

21912 (2)- Urve'nin Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eli hiçbir kadının eline değmedi. Sadece onlardan sözlü biat alırdı. Kadınlardan biat alınca da: ''Haydi git, senden biat aldım'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21913 (3)- Hz. Aişe der ki: Fatıma binti Utbe b. Rabia Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat etmek için gelince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan, "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek"[Mumtehine 12] üzere biat aldı. Fatıma binti Utbe utanarak elini başına koyunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yaptığını beğendi. Ben: "Ey kadın, kabul et! Allah'a andalsun ki, hepimiz bunun üzerine biat ettik" dedim. Bunun üzerine Fatıma da: "Peki" dedi ve ayette belirtilen şekilde biat etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (9827, 21020), İbn Hibban (4554) ve Bezzar 1/53 (77) rivayet ettiler.

Heysemi (6/37) ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

21914 (4)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), biat etmek için gelen kadınlardan, sadece "Ey Nebi! Mümin kadınlar, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak. .. konusunda sana biat etmek üzere geldikleri zaman, biatlarını kabul et"[Mumtehine 12] ayetinde geçen şeyler üzere biat alırdı.

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

21915- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Umeyme binti Rukayka Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e İslam üzere biat etmek için gelince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek, Cahiliye döneminde olduğu gibi ağıt yakmamak ve önceki Cahiliye dönemi kadınlarının açılıp saçıldığı gibi açılıp saçılmamak üzere biatını kabul ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6850) der ki: "Taberani rivayet etti. Ravileri güvenilirdir."

 

 

5. Raita ve Aişe binti Kudame

 

21916- Aişe binti Kudame der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlardan biat alırken ben, annem Raita binti Süfyan el-Huzaiyye ile beraberdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan biat alırken şöyle diyordu: ''Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriniz ve ayaklarınız arasında bir iftira uydurup getirmemek, hiçbir iyi işte sana karşı gelmemek konusunda sizden biat alıyorum. '' Kadınlar başlarını önlerine eğip susunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gücünüz yettiğince evet deyin" buyurdu. Onlar: "Gücümüz yettiğince evet" demeye başladılar. Ben de annemin: "Ey kızım sen de: ''Gücümüz yettiğince evet'' de" diye telkin etmesiyle onlar gibi diyordum.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 24/261 (663) rivayet etti. Heysemi (6/38) zayıf hükmü vermiştir.

 

 

6. Salma binti Kays

 

21917- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in teyzelerinden olan, O'nun arkasında iki kıbleye doğru namaz kılan ve Adiy b. en-Neccar oğullarının kadınlarından olan Selma binti Kays der ki: Ensar'dan bazı kadınlarla beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat etmek için gelmiştim. Bize, şirk koşmayacağımız, hırsızlık yapmayacağımız, zina etmeyeceğimiz, çocuklarımızı öldürmeyeceğimiz, ellerimiz ve ayaklarımız arasında bir iftira uydurup getirmememiz, iyilikte ona karşı asi olmayacağımız şartlarını koşarak: "Kocala rın ızı da aldatmayacaksınız" buyurdu. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettikten sonra gittik. Ben bir kadına: "Resulullah'a dön ve kocalarımızı aldatmak ne demektir?, diye sor" dedim. O da sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun (kendisinden habersiz) malını alıp başkasına vermektir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 12/494 (7070) ve Taberani, M. el-Kebir 24/296 (751) rivayet ettiler.

Heysemi (6/38) ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ