MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

271- Saf Süresi

 

1. Abdullah b. Selam

 

21918 (1) Abdullah b. Selam der ki: Hangimizin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip, Allah katında hangi amelin daha sevgili olduğunu soracağını tartıştık, ama kimse kalkıpgiderek sormadı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir adam göndererek bizi topladı ve Saf Suresinin tamamını okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/412 (3309), Darimi 2/263 (2390) ve Hakim (2/487 "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21919 (2)- Abdullah b. Selam der ki: Hangimizin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip, Allah katında hangi amelin daha sevgili olduğunu soracağını tartıştık, ama hepimiz de gidip sormaya çekindik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek tek çağırarak bizi topladı. Biz birbirimize işaret etmeye başladık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: "Göklerdeki ve yerdeki her şey Allah'ı tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir ... Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük gazap gerektiren bir iştir"[Saf 1-3] suresini baştan sona kadar okudu.

Ata b. Yesar der ki: Abdullah b. Selam bu sureyi bize baştan sona kadar okudu. Hilal der ki: Ata bu sureyi bize baştan sona kadar okudu. Yahya b. Ebi Kesir der ki: Hilal bu sureyi bize baştan sona kadar okudu. Evzai der ki: Yahya bu sureyi bize baştan sona kadar okudu.

 

[Sahih]

 

SAF SURESİ’NİN MEALİ:

 

1- Göklerdekilerin ve yerdekilerin hepsi Allah'ı tesbih eder. O, üstündür, hikmet sahibidir.

2- Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyi niçin söylüyorsunuz?

3- Yapmayacağınızı söylemeniz, Allah yanında şiddetli bir buğza sebeb olur.

4- Allah, kendi yolunda kenetlenmiş bir duvar gibi saf bağlayarak savaşanları sever.

5- Bir zaman Musa, kavmine: "Ey kavmim! Benim, Allah'ın size gönderdiği elçisi olduğumu bildiğiniz halde niçin beni incitiyorsunuz?" demişti. Onlar eğrilince, Allah da kalblerini eğriltti. Allah fasıkları doğru yola iletmez.

 

6- Meryem oğlu İsa da: "Ey İsrailoğulları! ben size Allah'ın elçisiyim. benden önce gelen Tevrat'ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek Ahmed adında bir peygamberi müjdeleyici olarak (geldim)." demişti. Fakat onlara apaçık delillerle gelince "Bu, apaçık bir büyüdür." dediler.

 

7- İslam'a davet olunduğu halde Allah üzerine yalan uydurandan daha zalim kim olabilir? Allah zalim toplumu doğru yola iletmez.

 

8- Ağızlarıyla Allah'ın nurunu söndürmek istiyorlar. Halbuki kafirler hoş görmese de Allah nurunu tamamlayacaktır.

9- O, Resulünü hidayet ve hak dinle gönderdi ki, müşrikler istemese de onu, bütün dinlerin üstüne çıkarsın.

10- Ey İman edenler! Sizi acı bir azabdan kurtaracak ticareti size göstereyim mi?

11- Allah'a ve Resulüne inanırsınız, mallarınızla ve canlarınızla Allah yolunda savaşırsınız. Eğer bilirseniz sizin için en iyisi budur.

 

12- (Eğer böyle yaparsanız Allah) sizin günahlarınızı bağışlar ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere, Adn cennetlerinde hoş yerlere koyar. İşte büyük kurtuluş budur.

 

13- Seveceğiniz bir şey daha var: Allah'tan yardım ve yakın bir fetih.. Müminleri müjdele.

14-Ey inananlar, Allah'ın yardımcıları olun. Nitekim Meryem oğlu İsa da havarilere: "Allah'a (giden yolda) benim yardımcılarım kimdir?" demişti. Havariler: "Allah (yolun)un yardımcıları biziz." dediler. İsrail oğullarından bir zümre inandı, bir zümre inkar etti. Biz de inananları, düşmanlarına karşı destekledik, onlar üstün geldiler

 

 

SONRAKİ