MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

269- "Allah, Sizi, Din Konusunda Sizinle Savaşmamış, Sizi Yurtlarınızdan da Çıkarmamış Kimselere iyilik Etmekten, Onlara Adil Davranmaktan Men Etmez,''[Mumtehine 8] Ayeti

 

1. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

21908 Amir b. Abdullah b. ez-Zübeyr, babasından bildiriyor: BEbu Malik b. Hasel'den olan Abduluzza b. Abdies'ad'ın kızı Kuteyle, kızı olan Esma binti Ebi Bekr'e, hediye olarak keler, peynir ve yağ getirmişti. Kuteyle müşrikti. Esma, hediyeleri ve annesini evine sokmayı kabul etmedi. Hz. Aişe durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Bunun üzerine:

"Allah, din uğrunda sizinle savaşmayan, sizi yurdunuzdan çıkarmayan kimselere iyilik yapmanızı ve onlara karşı adil davranmanızı yasak kılmaz; doğrusu Allah adil olanları sever"[Mumtehine 8] ayeti nazil oldu. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Esma'ya, hediyeleri kabul etmesini ve annesini evine sokmasını emretti.

 

[Sahih]

 

Heysemi (11411) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Mus'ab b. Sabit'i İbn Hibban güvenilir kabul ederken bir grup bilgin zayıf görmüştür."

Diğer raviler ise Sahıh'in ravileridir

16330 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ