MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

264- "Allah, Kocası Hakkında Seninle Tartışan ve Allah'a Şikayette Bulunan Kadının Sözünü işitmiştir"[Mücadele 1] Ayeti

 

1. HavIe binti Sa'Iebe

 

21898- Havle binti Sa'lebe der ki: Mücadele Suresi'nin ilk ayetleri benim ve Evs b. es-Samit'in hakkında nazil oldu. Onunla eviliydim ve yaşlanmış, kötü huylu olmuştu. Bir defasında yanıma girdiğinde ona basit bir karşılık verince çok öfkelendi ve: "Sen bana annemin sırtı gibisin" dedi. sonra çıkıp kabilesinin meclisinde bir süre oturup tekrar yanıma girdi ve benimle ilişkiye girmek istedi. Ona: "Havle'nin canı elinde olana yemin olsun ki bana o sözü söyledikten sonra Allah ve Resulü bu konuda hüküm vermeden bana dokunamazsın!" dedim. üzerime atlamak istedi, ancak yaşlı biri olduğu için onu engelledim. Komşumun yanına gittim ve ondan giysi aldım. Onları giyip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim. Önünde oturup kocamdan ve kötü huyundan çektiklerimden yana şikayette bulunmaya başladım.

Ben anlatırken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bana: ''Ey Havlecik! Kocan yaşlı biri, ondan yana Allah'tan korkr diyordu. Vallahi oradan ayrılmadan benim hakkımda Kur'an ayetleri nazil oldu. Vahiy nazil olurken her zaman olduğu gibi Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir sıkıntı bastı. Kendine geldiğinde: ''Ey Havlecik! Allah senin ve kocan hakkında ayet indirdi'' buyurdu ve: "Kocası hakkında seninle tartışan ve Allah'a şikayette bulunan kadının sözünü Allah işitmiştir; esas en Allah konuşmanızı işitir. Doğrusu Allah işitendir, görendir. İçinizde karılarını "zıhar" yapanlar bilsinler ki, karıları anneleri değildir; anneleri ancak, onları doğuranlardır. Doğrusu söyledikleri kötü ve asılsız bir sözdür. Allah şüphesiz affedendir, bağışlayandır. Karılarını zıhar yoluyla boşamak isteyip, sonra sözlerinden dönenlerin, ailesiyle temas etmeden bir köle azad etmeleri gerekir. Size bu hususta böylece öğüt verilmektedir. Allah, işlediklerinizden haberdardır. Azad edecek köle bulamayanın, ailesiyle temastan önce iki ay birbiri peşinden oruç tutması gerekir. Buna gücü yetmeyen, altmış düşkünü doyurur. Bu kolaylık, Allah'a ve Nebi'ine inanmış olmanızdan ötürüdür; bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır; inkar edenler için can yakıcı azap vardır"[Mücadele 1-4] ayetlerini okudu.

Sonra: ''Ona bir köle azat etmesini söyle'' buyurdu: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi köle azat edecek imkanı yok" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman iki ay ard arda oruç tutsun'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi oruç tutamayacak kadar yaşlı biridir" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman altmış kişiye bir vesalc hurma yedirsin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi bunu da verecek imkanı yok" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman ona bir zembil hurma vererek yardımda bulunuruz'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ben de ona bir zembil hurma verip yardımda bulunacağım" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Doğrusunu ve en güzelini yapmış olursun. Git ve bunu onun adına sadaka olarak dağıt. Amcan oğluna (kocana) da iyi davran'' buyurdu. Buyurduğu gibi de yaptım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/266, 4122), Beyhaki (7/389) ve İbn Hibban rivayet ettiler.

18269 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Hz. Aişe

 

21899- Hz. Aişe der ki: "Hz. Aişe der ki: Bütün sesleri işiten Allah'a hamdolsun! (Havle), kocasını şikayet etmek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Ne konuştuklarını ben duyamıyordum. Bunun üzerine Allah şu ayeti indirdi: "Kocası hakkında seninle tartışan ve Allah'a şikayette bulunan kadının sözünü Allah işitmiştir. Allah, sizin konuşmanızı işitir. Çünkü Allah işitendir, bilendir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 13/372 (7386), Nesai, talak 6/168 (3460) ve İbn Mace 1/67 (188) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ