MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

247- "Ey iman Edenler! Eğer Bir Fasık Size Bir Haber Getirirse Onun Doğruluğunu Araştırın''[Hucurat 6] Ayeti

 

1. Haris b. Dırar

 

21838 Haris b. Dirar el-Huzai'den anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde beni İslam'a davet etti. Ben de Müslüman oldum ve onu tasdik ettim. Sonra zekat vermem gerektiğini buyurdu, bunu da kabul ettim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben kavmime geri döneyim de onları İslam'a ve zekat vermeye davet edeyim. Şayet kabul ederlerse onlardan da zekatı toplarım. Sonra kendi elçini filan zamanda bana gönderir, kavmimden topladığım zekatları sana getirir" dedim.

Ravi der ki: Haris, kavnıinden Müslümanlığı kabul edenlerden dediği gibi zekatı topladı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından bunları almak için gelecek olan elçi zamanında gelmedi. Haris, Allah'ın ve Resulü'nün kendisine öfkelendiğinden dolayı elçinin gelmediğini zannetti. Bunun üzerine kavminin ileri gelenlerini topladı ve: "Resulullah bende bulunan zekat mallarını almak için belli bir vakitte bir elçi göndereceğine dair söz vermişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği sözden cayan biri değildir. Ancak bizden dolayı olan bir öfkeden elçiyi bize göndermediğini düşünüyorum. Haydi, beraberce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gidelim" dedi.

O sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Haris'te bulunan zekat mallarını almak için Velid b. Ukbe'yi yolladı. Ancak Velid yolun bir yerine ulaştığında korktu. Geri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına döndü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Haris bana zekat mallarını vemıedi ve beni de öldürmek istedi" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Haris'in üzerine bir birlik çıkardı. Ancak birlik Medine'den henüz ayrılmıştı ki Haris arkadaşlarıyla beraber göründü. Gönderilen birlik: "Bu Haris!" demeye başladılar. Haris de birliğin yanına ulaşınca onlara: "Kimin üzerine gönderildiniz?" diye sordu. Birlik: "Senin üzerine gönderildik" dediler. Haris: "Neden?" diye sorunca, birlik: "Resulullah zekat mallarını almak için Velid b. Ukbe'yi sana yollamıştı. Ancak Velid, senin zekat mallarını ona vermediğini ve onu da öldürmek istediğini söyledi" karşılığını verdi. Bunun üzerine Haris: "Muhammed'i hakla gönderene yemin olsun ki ben onu ne gördüm, ne de bana geldi" dedi.

Haris, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Hem zekat mallarını vermedin, hem de elçimi öldürmek istedin öyle mi?'' diye çıkıştı. Haris de: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki elçini ne gördüm, ne de bana geldi. Göndereceğini söylediğin elçin gelmeyince de Allah ve Resulü'nün bana öfkelendiğinden endişe ettiğim için kalkıp buraya geldim" karşılığını verdi. Bunun üzerine: "Ey iman edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz. Hem bilin ki, içinizde Allah'ın elçisi vardır. Şayet o, birçok işlerde size uysaydı, sıkıntıya düşerdiniz. Fakat Allah size imam sevdirmiş ve onu gönüllerinize sindirmiştir. Küfrü, fıskı ve isyanı da size çirkin göstermiştir. İşte doğru yolda olanlar bunlardır. Bu, Allah'tan bir lütuf ve nimettir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir"[Hucurat 6-8] ayetleri nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberi, Tefsir (26/133) rivayet etti.

Heysemi (7/108-109) Ahmed'in ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ