MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

245- "Ey iman Edenler! Seslerinizi Nebi'in Sesinin üstüne Yükseltmeyin"[Hucurat 2] Ayeti

 

1. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

21830 (1) İbn Ebi Müleyke der ki: İki hayırlı kişi olan Ebu Bekr ile Ömer az daha helak olacaklardı. çünkü Temim oğullarından bir heyet Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiği zaman biri Akra' b. Habis'in başlarına geçmesi için görüş bildirirken, diğeri ise başka bir adam için görüş bildirdi. Ebu Bekr: "Sadece bana muhalefet etmek istiyorsun!" deyince, Ömer: "Ben sana muhalefet etmek istemedim!" karşılığını verdi. Bu şekilde tartışıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde seslerini yükseltince Allah: "Ey iman edenler! Seslerinizi Nebi'in sesinin üstüne yükseltmeyin. Birbirinize bağırdığınız gibi Nebi'e yüksek sesle bağırmayın. Yoksa siz farkına varmadan amelleriniz boşa gidiverir"[Hucurat 2] ayetini indirdi.

İbn Ebi Müleyke der ki: İbnu'z-Zübeyr şöyle dedi: Bu ayet in nazil olmasından sonra Ömer -İbnu'z-Zübeyr, Ebu Bekr'i zikretmedi-, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuşacağı zaman fısıldar gibi konuşurdu. Öyle ki bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne dediğini anlamak için söylediğini tekrarlamasını isterdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4367, 4845, 4847) ve Tirmizi5/387 (3266) rivayet ettiler.

 

 

 

21831 (2)- İbnu'z-Zübeyr der ki: "Seslerinizi Nebi'in sesinin üstüne yükseltmeyin"[Hucurat 2] ayeti indikten sonra Hz. Ömer, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuşacağı zaman fısıldar gibi konuşurdu. Öyle ki bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne dediğini anlamak için söylediğini tekrarlamasını isterdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

21832 (1) Enes b. Malik der ki: "Ey iman edenler! Seslerinizi Nebi'in sesinin üstüne yükseltmeyin. Birbirinize bağırdığınız gibi Nebi'e yüksek sesle bağırmayın. Yoksa siz farkına varmadan amelleriniz boşa gidiverir"[Hucurat 2] ayeti nazil olduğu zaman sesi gür çıkanlardan biri olan Sabit b. Kays b. Şemmas: "Resulullah'a karşı sesini yükselten kişi bendim! Amellerim boşa gitti! Cehennemliklerden biri oldum" dedi ve üzgün bir şekilde evine kapandı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir süre onu göremeyip sorunca Müslümanlardan bazıları yanına gittiler ve: "Resulullah seni soruyor. Neyin var?" dediler. Sabit: "Sesini Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sesinin üstüne yükselten ve onunla bağırarak konuşan bendim. Amellerim boşa gitti! Cehennemliklerden biri oldum" karşılığını verdi. Bu Müslümanlar, Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip durumu anlattıklarında Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilakis! O, Cennetliklerden biridir'' buyurdu.

Enes der ki: Sabit aramızda dolaşırken biz onun cennetlik olduğunu bilirdik. Yemame günü olduğunda bizde bir dağılma (çözülme) olmuştu. Sabit ibn Kays b. Şemmas geldi. Koku sürüp kefenini giymişti: "Akranlarınızı ne kötü alıştınyorsunuz" dedi ve öldürülünceye kadar onlarla savaştı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (229-1) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8170) rivayet ettiler.

 

 

 

21833 (2)- Enes b. Malik der ki: "Ey iman edenler! Seslerinizi Nebi'in sesinin üstüne Yükseltmeyin. Birbirinize bağırdığınız gibi Nebi'e yüksek sesle bağırmayın. Yoksa siz farkına varmadan amelleriniz boşa gidiverir"[Hucurat 2] ayeti nazil olduğu zaman Sabit b. Kays evinde oturup: "Ben Cehennemliklerdenim" diyerek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitmez oldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sa'd b. Muaz'a: ''Ey Eba Amr! Sabit'in neyi ver, hasta mı?'' diye sorunca, Sa'd: "Sabit komşumdur ve bildiğim kadarıyla hasta değildir" cevabını verdi. Sa'd, Sabit'in yanına gidip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylediklerini aktarınca, Sabit: "Ben Cehennemliklerdenim" dedi. Sa'd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onun hakkında söylediklerini aktarınca, Sabit: "Şu ayet nazil oldu. Siz de biliyorsunuz ki, aranızda Resulullah'a karşı sesini en fazla yükselten kişi bendim ve ben artık Cehennemliklerden biri oldum" dedi. Sa'd, Sabit'in bu sözünü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e aktarınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilakis! O Cennetliklerden biridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21834 (3)- Enes b. Malik der ki: "Ey iman edenler! Seslerinizi Nebi'in sesinin üstüne yükseltmeyin. Birbirinize bağırdığınız gibi Nebi'e yüksek sesle bağırmayın. Yoksa siz farkına varmadan amelleriniz boşa gidiverir"[Hucurat 2] ayeti nazil olduğu zaman Sabit b. Kays evinde oturdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir süre onu göremeyince, Sa'd b. Muaz'a: ''Ey Eba Amr! Sabit'in neyi ver? Onu göremiyarumı hasta mı?'' diye sorunca, Sa'd: "Sabit komşumdur ve bildiğim kadarıyla hasta değildir" cevabını verdi. Sa'd, Sabit'in yanına gidip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylediklerini aktarınca, Sabit: "Siz de biliyorsunuz ki, aranızda Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşı sesini en fazla yükselten kişi bendim. Şu ayet te nazil oldu. Ben artık helak oldum Cehennemliklerden biri oldum" dedi. Sa'd, Sabit'in bu sözünü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e aktarınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilakis! O Cennetliklerden biridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ