MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

244- "Sizi Onlara Karşı Muzaffer Kıldıktan Sonra, Mekke'nin içinde Onların Ellerini Sizden, Sizin Ellerinizi de Onlardan Çeken O'dur,[Fetih 24] Ayeti

 

1. Enes b. Malik

 

21828 (1) Enes b. Malik der ki: Hudeybiye'de Mekke ahalisinden silahlı seksen kişilik bir müşrik grubu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i öldürmek için Ten'im dağı taraflarından Müslümanların üzerine indiler. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edince hepsi de yakalandı. Bunun üzerine Allah: "Sizi onlara karşı muzaffer kıldıktan sonra, Mekke'nin içinde onların ellerini sizden, sizin ellerinizi de onlardan çeken O'dur ... "[Fetih 24] ayetini indirdi. Mekke'nin içinden kasıt Ten'ım dağıdır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/61 (2688) ve Tirmizi (5/386 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21827 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Hudeybiye'de Mekke ahalisinden silahlı seksen kişilik bir müşrik grubu sabah namazından sonra Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öldürmek için Ten'ım dağından Müslümanların üzerine indiler. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları savaşmadan yakalayıp affetti. Bunun üzerine: "Sizi onlara karşı muzaffer kıldıktan sonra, Mekke'nin içinde onların ellerini sizden, sizin ellerinizi de onlardan çeken O'dur ...[Fetih 24] ayeti indi.

 

[Sahih]

 

 

 

21828 (3)- Enes bildiriyor: Hudeybiye'de Mekke ahalisinden silahlı seksen kişilik bir müşrik grubu sabah namazından sonra Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve sahabeyi öldürmek için Ten'lın dağından indiler. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları savaşmadan yakalayıp affetti. Bunun üzerine: "Sizi onlara karşı muzaffer kıldıktan sonra, Mekke'nin içinde onların ellerini sizden, sizin ellerinizi de onlardan çeken O'dur ... "[Fetih 24] ayeti indi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4705), Ebu Davud (2688), Tirmizi (2364) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8614, 11446) rivayet etti.

 

 

2. Abdullah b. Muğaffel

 

21829- Abdullah b. Muğaffel der ki: Allah'ın Kur'an'da zikettiği o ağacın altında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik. Ağacın dalları da Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sırtına değiyordu. Ali b. Ebi Talib ile Suheyl b. Amr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önündeydiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlaşma metnini yazdırırken Hz. Ali'ye: ''Yaz: Bismillihirrahmanirrahim'' buyurunca, Suheyl, Ali'nin elini tuttu ve: "Biz ne Rahman'ı, ne de Rahim'i biliriz. Bizim bilip kabul ettiğimiz ifadelerle yaz" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bismikellahumme, diye yaz'' buyurdu. Ali buyrulduğu gibi yazdı. Sonra: "Bu, Allah'ın Resulü Muhammed'in Mekke ahalisiyle yaptığı anlaşmanın metnidir" diye yazdırmak istedi, ancak Suheyl yine Hz. Ali'nin elini tuttu ve: "Şayet (bizce gerçekten) Allah'ın Resulü isen o zaman sana haksızlık etmişiz demektir. Sen bizim bilip kabul ettiğimiz ifadelerle yaz" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, Muhammed b. Abdillahlın Mekke ahalisiyle yaptığı anlaşmanın metnidir, şeklinde yaz. Ama (bilin ki) Ben Allah'ın Resulü'yüm'' buyurdu. Hz. Ali de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dediği gibi yazdı.

Bu şekilde anlaşma görüşmeleri sürerken silahlı otuz tane genç adam üzerimize saldırıya geçtiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara beddua edince Allah onları kör etti. Biz de onların üzerine gidip yakaladık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Birinin güvencesi altında mı geldiniz? Biri size eman verdi mi?" diye sorunca: "Hayır!" dediler. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları serbest bıraktı. Allah da bu konuda: "Sizi onlara karşı muzaffer kıldıktan sonra, Mekke'nin içinde onların ellerini sizden, sizin ellerinizi de onlardan çeken O'dur. Allah, yaptıklarınIzı görendir"[Fetih 24] ayetini indirdi.

 

Ebu Abdirrahman der ki: Hammad b. Seleme, bu hadisi Sabit'ten, Enes'ten şeklinde nakletmiştir.

Hüseyin b. Vakıd ise Abdullah b. Muğaffel'den nakletmiştir ki bana göre doğru olan budur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6/145) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ