MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

243- Fetih Süresinin Fazileti ve Nüzul Zamanı

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

21818- Ömer b. el-Hattab der ki: Bir yolculuğumuz sırasında bir konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir soru sordum. Aynı soruyu üç defa tekrarlamama rağmen Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana cevap vermedi. Kendi kendime: "Ey Hattab'ın oğlu! Annen sensiz kalsın emi! Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa ısrarla bir soru sordun, ancak sana cevap vermedi" dedim ve devemi sürüp insanların ön tarafına geçtim. Zira hakkımda vahiy inmesinden de çekiniyordum. Bu sırada bir münadinin: "Ey Ömer! Ömer nerede?" diye seslendiğini işittim. Hakkımda vahiy nazil olduğunu düşünerek Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına döndüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dün gece bana bir sure nazil oldu ki benim için dünya ve üzerindekilerden daha sevimlidir'' buyurdu ve: "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin ... "[Fetih 1,2] şeklinde Fetih Suresi'ni okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/203-4), Buhari (4177, 4833, 5012) ve Tirmizi (3262) rivayet ettiler.

 

 

2. Enes b. Malik

 

21819 (1) Enes der ki: Fetih Suresi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Hudeybiye'den dönerken nazil oldu. Bu sırada sahabe üzüntü ve sıkıntı içindeydi. Zira Mekke'ye girememişler ve kurbanlarını Hudeybiye'de kesmişlerdi. "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin .....[Fetih 1,2] ayeti nazil olunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana, dünya ve içindekilerden daha sevimli iki ayet nazil oldu'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu ayeti okuyunca bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Hayırlı olsun. Allah sana ne yapacağını bildirdi. Peki, bize ne yapacak?" dedi. bunun üzerine: "İnanan erkek ve kadınları, içinde temelli kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar, onların kötülüklerini örter. Allah katında büyük kurtuluş işte budur'[Fetih 5] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4660-1), Tirmizi (3262) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11438) rivayet etti.

 

 

 

21820 (2)- Enes der ki: Hudeybiye dönüşünde Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin"[Fetih 2] ayeti nazil olunca: ''Öyle bir ayet nazil oldu ki benim için dünya ve içindekilerden daha sevimlidir'' buyurdu ve nazil olan ayet i ashaba okudu. Ashab da: "Ey Allah'ın Resulü! Hayırlı olsun" diyerek onu tebrik ettiler ve: "Allah sana ne yapacağını bildirdi. Peki, bize ne yapacak?" diye sordular. Bunun üzerine: "Bütün bunlar Allah'ın; inanan erkek ve kadınları, içlerinden ırmaklar akan, içinde temelli kalacakları cennetlere koyması, onların kötülüklerini örtmesi içindir. İşte bu, Allah katında büyük bir başarıdır"[Fetih 5] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

21821 (3)- Enes der ki: Hudeybiye'den dönerken "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin ...[Fetih 1,2] ayeti nazil oldu. Sahabe, kurbanlarını Hudeybiye'de kestikleri için üzüntü ve sıkıntı içindeydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana, dünya ve içindekilerden daha sevimli iki ayet nazil oldu'' buyurunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Allah sana ne yapacağını bildirdi. Peki, bize ne yapacak?" dedi. Bunun üzerine, "İnanan erkek ve kadınları, içinde temelli kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar, onların kötülüklerini örter. Allah katında büyük kurtuluş işte budur"[Fetih 5] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Abdulvehhab'ın rivayeti şu şekildedir: "Sahabe, üzüntü ve sıkıntı içindeydi. Bir kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Hayırlı olsun. Allah sana ne yapacağını bildirdi" dedi ...

 

 

 

21822 (4)- Enes der ki: Hudeybiye'den dönerken "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin ... "[Fetih 1,2] ayeti nazil oldu. Sahabe, üzüntü ve sıkıntı içindeyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Banal dünya ve içindekilerden daha sevimli bir ayet nazil oldu'' buyurup ayeti okuyunca, bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Hayırlı olsun. Allah sana ne yapacağım bildirdi. Peki, bize ne yapacak?" dedi. Bunun üzerine, "İnanan erkek ve kadınları, içinde temelli kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar, onların kötülüklerini örter. Allah katında büyük kurtuluş işte budur,,[Fetih 5] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

21823 (5)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hudeybiye'den dönerken "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin ...[Fetih 1,2] ayeti nazil oldu. Müslümanlar: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'ın sana verdiği hayırlı olsun. Peki, bize ne var?" diye sordular Bunun üzerine, "İnanan erkek ve kadınları, içinde temelli kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar, onların kötülüklerini örter. Allah katında büyük kurtuluş işte budur"[Fetih 5] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 7/450 (4ı 72) ve Tirmizi 5/386 (3263 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21824 (6)- İkrime der ki: "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin ... "[Fetih 1,2] ayeti nazil olunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Hayırlı olsun. Peki, bizim için ne var?" diye sordular. Bunun üzerine, "İnanan erkek ve kadınları, içinde temelli kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar, onların kötülüklerini örter. Allah katında büyük kurtuluş işte budur"[Fetih 5] ayeti nazil oldu.

Şu'be der ki: Katade, bu hadisi Enes'ten şu şekilde naklederdi: "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin ...[Fetih 1,2] ayeti, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hudeybiye'den dönerken nazil oldu. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Hayırlı olsun" dediler. Bu rivayet in tümünün Enes'ten olduğunu zannedip KUfe'ye gittim ve bunu Katade kanalıyla, Enes'ten naklederek anlatmaya başladım. Geri döndüğümde, Vasıt'ta Katade'yi buldum. O: "Hadisin başı Enes'ten, sonu ise İkrime'dendir" deyince, Küfelilere gidip hadisin doğru şeklini onlara aktardım.

 

[Sahih]

 

 

 

21825 (7)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre "Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlasın, üzerindeki nimetini tamamlasın ve seni dosdoğru bir yola iletsin ... "[Fetih 1,2] ayeti Hudeybiye'de nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari:8/583 (4834) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ