MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

232- "Siz Ne Kulaklarınızın, Ne Gözlerinizin, Ne de Derilerinizin Aleyhinize Şahitlik Etmesinden Sakınmıyordunuz,[Fussilet 22] Ayeti

 

1. İbn Mes'ud

 

21797 (1) İbn Mes'ud der ki: Kabe'nin örtüsüyle gizlenmişken, şiş göbekli, anlayışları kıt üç kişi geldi. Biri Kureyşli, diğer ikisi de Sakiftendi veya biri SakiDi, diğer ikisi de Kureyş'tendi. Orada tam olarak duyamadığım bazı şeyler konuştular. İçlerinden biri: "Acaba Allah bizim bu konuştuklarımızı duyuyor mu?" diye sordu. Diğeri: "Şayet sesimizi yükseltirsek duyar, ama kısık bir sesle konuşursak duyamaz" karşılığını verdi. üçüncüsü de: "Şayet konuştuklarımızdan bir şeyler duymuşsa hepsini duyabilir demektir" dedi. Ben bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattım. Bunun üzerine Allah: "Siz kulaklarınızın, gözlerinizin ve derilerinizin, aleyhinize şahitlik etmesinden sakınmıyordunuz. Lakin yaptıklarınızın çoğunu Allah'ın bilmediğini sanıyordunuz. İşte bu sizin, Rabbiniz hakkında beslediğiniz zannınızdır. O, sizi mahvetti de ziyana uğrayanlardan oldunuz ..[Fussilet 22,23] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (3249, "hasen sahih") ve Ebu Ya' la (5204) rivayet ettiler.

 

 

 

21798 (2)- İbn Mes'ud der ki: Kabe'nin örtüsüyle gizlenmişken, göbekleri şiş, anlayışları kıt üç kişi geldi. Biri SakiDi, diğer ikisi de Kureyş'tendi. Orada bazı şeyler konuştular. İçlerinden biri: "Acaba Allah bizim bu konuştuklarımızı duyuyor mu?" diye sordu. Diğeri: "Şayet sesimizi yükseltirsek duyar, ama kısık bir sesle konuşursak duyamaz" karşılığını verdi. üçüncüsü de: "Şayet konuştuklarımızdan bir şeyler duymuşsa hepsini duyabilir demektir" dedi. Ben bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattım. Bunun üzerine Allah: "Siz kulaklarınızın, gözlerinizin ve derilerinizin, aleyhinize şahitlik etmesinden sakınmıyordunuz. Lakin yaptıklarınızın çoğunu Allah'ın bilmediğini sanıyordunuz. İşte bu sizin, Rabbiniz hakkında beslediğiniz zannınızdır. 0, sizi mahvetti de ziyana uğrayanlardan oldunuz"[Fussilet 22,23] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (7130) ve Tirmizi (3249) rivayet ettiler.

 

 

 

21799 (3)- İbn Mes'ud der ki: Kabe'nin örtüsüyle gizlenmişken, göbekleri şiş, anlayışları kıt üç kişi geldi. Biri Kureyşli diğer ikisi de Sakiftendi veya biri SakiDi, diğer ikisi de Kureyş'tendi. Orada tamolarak duyamadığım bazı şeyler konuştular. İçlerinden biri: "Acaba Allah bizim bu konuştuklarımızı duyuyor mu?" diye sordu. Diğeri: "Şayet sesimizi yükseltirsek duyar, ama kısık bir sesle konuşursak duyamaz" karşılığını verdi. üçüncüsü de: "Şayet konuştuklarımızdan bir şeyler duymuşsa hepsini duyabilir demektir" dedi. Ben bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattım. Bunun üzerine Allah: "Siz kulaklarınızın, gözlerinizin ve derilerinizin, aleyhinize şahitlik etmesinden sakınmıyordunuz. Lakin yaptıklarınızın çoğunu Allah'ın bilmediğini sanıyordunuz. İşte bu sizin, Rabbiniz hakkında beslediğiniz zannınızdır. O, sizi mahvetti de ziyana uğrayanlardan oldunuz"[Fussilet 22,23] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21800 (4)- İbn Mes'ud der ki: Kabe'nin örtüsüyle gizlenmişken, göbekleri şiş, anlayışları kıt üç kişi geldi. İkisi Sakiften, biri Kureyşli, veya ikisi Kureyş'ten, biri Sakiftendi. Orada tam olarak duyamadığım bazı şeyler konuştular. İçlerinden biri: "Acaba Allah bizim bu konuştuklarımızı duyuyor mu?" diye sordu. Diğeri: "Şayet sesimizi yükseltirsek duyar, ama kısık bir sesle konuşursak duyamaz" karşılığını verdi. üçüncüsü de: "Şayet konuştuklarımızdan bir şeyler duymuşsa hepsini duyabilir demektir" dedi. Ben bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattım. Bunun üzerine Allah: "Siz kulaklarınızın, gözlerinizin ve derilerinizin, aleyhinize şahitlik etmesinden sakınmıyordunuz. Lakin yaptıklarınızın çoğunu Allah'ın bilmediğini sanıyordunuz. İşte bu sizin, Rabbiniz hakkında beslediğiniz zannınızdır. O, sizi mahvetti de ziyana uğrayanlardan oldunuz,,[Fussilet 22,23] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21801 (5)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla İbn Mes'üd'dan rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21802 (6)- İbn Mes'üd anlatıyor: Kabe'nin örtüsüyle gizlenmişken, şiş göbekli ve kıt anlayışlı üç kişi geldi. Biri Sakiften, ikisi Kureyş'tendi. Kendi aralarında bazı şeyler konuştular. İçlerind en biri: "Acaba Allah bizim bu konuştuklarımızı duyuyor mu?" diye sordu. Diğeri: "Şayet sesimizi yükseltirsek duyar, ama kısık bir sesle konuşursak duyamaz" karşılığını verdi. üçüncüsü de: "Şayet konuştuklarımızdan bir şeyler duymuşsa hepsini duyabilir demektir" dedi. Ben bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattım. Bunun üzerine Allah: "Siz kulaklarınızın, gözlerinizin ve derilerinizin, aleyhinize şahitlik etmesinden sakınmıyordunuz. Lakin yaptıklarınızın çoğunu Allah'ın bilmediğini sanıyordunuz. İşte bu sizin, Rabbiniz hakkında beslediğiniz zannınızdır. 0, sizi mahvetti de ziyana uğrayanlardan oldunuz"[Fussilet 22,23] ayetlerini indirdi. Mansur, Mücahid'den, o Ebu Ma'mer'den, o da Abdullah'tan aynı manada bir rivayette bulunmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ