MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

233- "De ki: Ben Buna Karşılık Sizden, Yakınlara Sevgiden Başka Bir ücret istemiyorum"[Şura 23] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21803 (1) Tavus der ki: Bir adam, İbn Abbas'a: ''Ben buna karşılık sizden, yakınlara sevgiden başka bir ücret istemiyorum .....[Şura 23] buyruğunda geçen "yakınlar" ifadesinden kimlerin kastedildiğini sorunca Said b. Cübeyr: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akrabaları" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Abbas şöyle dedi: "Acele davrandın! Zira Kureyş'in hiçbir boyu yoktur ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir şekilde akrabalığı olmasın! Burada kastedilen şudur: "Ben sizden buna karşılık; benimle sizin aranızdaki akrabalığa saygı göstermenizden, sıla-i rahmde bulunmanızdan başka bir ücret istemem.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1782) ve Müslim (1256) rivayet ettiler.

 

 

 

21804 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Size getirdiğim apaçık deliller ve hidayet ölçülerine karşılık sizden Allah'ı sevmeniz ve O'na itaatla yaklaşmanızdan başka bir ücret veya karşılık istemem.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (11144) ve Hakim (2/443-444) rivayet ettiler.

Heysemi (7/103) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in ravileri arasında ismi geçen Kaza'a b. Süveyd, zayıf olmakla beraber İbn Main ve başkaları tarafından güvenilir görülmüştür. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir."

 

 

 

21805 (3)- Tavus der ki: İbn Abbas'a: " ... Ben buna karşılık sizden, yakınlam sevgiden başka bir ücret istemiyorum .....[Şura 23] buyruğunda geçen "yakınlar" ifadesinden kimlerin kastedildiği sorulunca, Said b. Cübeyr: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akrabaları" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Abbas şöyle dedi: "Acele davrandın! Zira Kureyş'in hiçbir boyu yoktur ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir şekilde akrabalığı olmasın! Burada kastedilen şudur: "Ben sizden buna karşılık; aramızdaki akrabalığa saygı gösterip sıla-i rahimde bulunmanızdan (bu bağları güçlendirmenizden) başka bir ücret istemem."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ