MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

230- "Sur'a üflenir ve Allah'ın Dilediği Kimseler Dışında Göklerdeki Herkes ve Yerdeki Herkes Ölür''[Zümer 68] Ayeti

231- "Rabbiniz Şöyle Dedi: "Bana Dua Edin, Duanıza Cevap Vereyim"[Gafir 60] Ayeti

 

230- "Sur'a üflenir ve Allah'ın Dilediği Kimseler Dışında Göklerdeki Herkes ve Yerdeki Herkes Ölür''[Zümer 68] Ayeti

 

1. Ebu Hureyre

 

21795 Ebu Hureyre der ki: Yahudinin biri Medine çarşısında: "Musa'yı bütün insanlardan üstün kılan, Allah hakkı için ... " deyince, Ensar'dan bir adam elini kaldırıp Yahudinin suratına bir şamar indirerek: "İçimizde Allah'ın Nebii olduğu halde sen bunu ne hakla söylüyorsun?" dedi. Yahudi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip bunu anlatınca Allah'ın Resulü şöyle buyurdu: '' Allah, ''Sur'a üflenir ve Allah'ın dilediği kimseler dışında göklerdeki herkes ve yerdeki herkes ölür. Sonra ona bir daha üflenir, bir de bakarsın onlar kalkmış bekliyorlar''[Zümer 68] buyurmaktadır. Başını kaldıranların ilki ben olacağım. Tam bu sırada Musa'yı Arş'ın direklerinden birine yapışmış olarak göreceğim. Başını benden önce mi kaldırmıştır, yoksa Allah'ın istisna ettiği kimselerden midir, bilemiyorum. Benim, Yunus b. Matta'dan daha hayırlı olduğumu söyleyen yalan söylemiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/373 (3245 "hasen sahih") ve İbn Mace 2/1428 (1429) rivayet ettiler.

24653 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

231- "Rabbiniz Şöyle Dedi: "Bana Dua Edin, Duanıza Cevap Vereyim"[Gafir 60] Ayeti

 

1. Nu'mau-b. Beşir

 

21796 Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dua, ibadetin kendisidir (özüdür '' buyurup, "Rabbiniz şöyle dedi: "Bana dua edin, duanıza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir halde cehenneme gireceklerdir" ayetini okudu.

 

Ebu Abdirralıman der ki: Yusey' el-Kindi, Yusey' b. Ma'dan'dır,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (714), Tirmizi (2969, 3247, 3372), Ebu Davud (1479), İbn Mace (3828) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11400) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ