MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

229- "Allah'ı Gereği Gibi Takdir Edemediler..."[Zümer 67] Ayeti

 

1. İbn Mes'ud

 

21787 (1) İbn Mes'üd'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir Yahudi alimi gelerek: "Ey Muhammed! -veya ey Allah'ın Resulü- Allah gökleri bir parmak, yeryüzünü bir parmak, dağları bir parmak, ağaçları bir parmak, su ve toprağı bir parmak, diğer yaratıkları da bir parmak üzerinde tutar ve: ''Ben Melik'im (=mutlak malik ve egemenim)'' buyurur" dedi. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi aliminin sözlerini tasdik anlamında azı dişleri görününceye kadar gülerek, "Allah'ı gereği gibi takdir edemediler..."[Zümer 67] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4811, 7414, 7513), Müslim (7147-8), Tirmizi (3238-9) ve Nesai, es• Sünenu'l-kübra'da (7689) rivayet ettiler.

 

 

 

21788 (2)- Aynı manada bir hadis, başka bir kanalla İbn Mes'ud'dan "Onun sözlerini tasdik anlamında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişleri görününceye kadar güldü ... " ibaresiyle nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21789 (3)- İbn Mes'ud bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir Yahudi gelerek: "Ey Muhammed! Allah gökleri bir parmak, yeryüzünü bir parmak, dağları bir parmak, yaratıkları bir parmak ve ağaçları bir parmak üzerinde tutar ve: ''Ben Melik'im (=mutlak malik ve egemenim)'' buyurur" dedi. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), azı dişleri görününceye kadar gülerek, "Allah'ı gereği gibi takdir edemediler.Yeryüzü kıyamet gününde bütünüyle O'nun elindedir"[Zümer 67] ayetini okudu.

Fudayl b. İyad der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yahudiye hayret ve tasdik manasında gülmüştür.

 

[Sahih]

 

 

 

21790 (4)- İbn Mes'ud bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Eh-i Kitab'dan bir adam gelerek: "Ey Ebu'l-Kasım! Allah'ın, yaratıkları bir parmak, gökleri bir parmak, yeryüzünü bir parmak, ağaçları bir parmak ve toprağı bir parmak üzerinde tutacağından haberdar oldun mu?" dedi. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), azı dişleri görününceye kadar güldü ve "Allah'ı gereği gibi takdir edemediler. Yeryüzü kıyamet gününde bütünüyle O'nun elindedir"[Zümer 67] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

21791 (1) İbn Abbas der ki: Bir Yahudi, oturmakta olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından geçerken -şehadet parmağını göstererek-: "Ey Ebu'l-Kasım! Allah gökleri şunun, yeri şunun, suyu şunun, dağları şunun, diğer yaratıkları da şunun üzerine koyduğunda bu nasılolur dersin?" dedi ve her birini sayarken bir parmağına işaret etti. Bunun üzerine Allah, "Allah'ı gereği gibi takdir edemediler..."[Zümer 67] ayetini indirdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3240) rivayet etti.

 

 

 

21792 (2)- İbn Abbas der ki: Bir Yahudi, oturmakta olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından geçerken -şehadet parmağını göstererek-: "Ey Ebu'l-Kasım! Allah gökleri şunun, yeri şunun, suyu şunun, dağları şunun, diğer yaratıkları da şunun üzerine koyduğunda bu nasılolur dersin?" dedi ve her birini sayarken bir parmağına işaret etti. Bunun üzerine Allah, "Allah'ı gereği gibi takdir edemediler..."[Zümer 67] ayetini indirdi.

 

[Hasen]

 

 

3. İbn Ömer

 

21793 (1) İbn Ömer der ki: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün "Allah'ı gereği gibi takdir edemediler. Yeryüzü kıyamet gününde bütünüyle O'nun elindedir. Gökler de O'nun kudretiyle dürülmüştür. 0, onların ortak koştuklarından uzaktır, yücedir,[Zümer 67] ayetini minberde okuyup şöyle dedi: ''Allah, yüce zatunı yüceltip överek: ''Ben Cebbar'ım! Ben Mütekebbir'im! Ben Müteali'yim'' buyurur'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu o kadar tekrar etti ki, minber sallanmaya başladı. Hatta minberin devrileceğini zannettik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7153, 7154), İbn Mace (198, 4275) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7642, 7648, 7662) rivayet ettiler.

 

 

 

21794 (2)- İbn Ömer der ki: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün "Allah'ı gereği gibi takdir edemediler. Yeryüzü kıyamet gününde bütünüyle O'nun elindedir. Gökler de O'nun kudretiyle dürülmüştür. O, onların ortak koştuklarından uzaktır, yücedir"[Zümer 67] ayetini minberde okurken, ellerini öne, arkaya doğru hareket ettirerek şöyle buyurdu: ''Rab! yüce zatını yüceltip överek: ''Ben Cebbar'ım, Ben Mütekebbir'im, Ben Melik'im, Ben Aziz'im, Ben Kerim'im'' buyuracaktır'' Minber Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öyle bir sarstı ki biz: "Herhalde minber devrilecek" dedik.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ