MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

214- "Ey Nebi! Biz Sana Mehirlerini Verdiğin Eşlerini. .. Sana Helal Kıldık"[Ahzab 50] Ayeti

215- "Ey Muhammed! Bunlardan (Hanımlarından) Dilediğini Geri Bırakırsın, Dilediğini Yanına Alırsın,,[Ahzab 51] Ayeti

216- "Bundan Sonra, Güzellikleri Hoşuna Gitse Bile Başka Kadınlarla Evlenmek, Eşlerini Boşayıp Başka Eşler Almak Sana Helal Değildir"[Ahzab 52] Ayeti

 

214- "Ey Nebi! Biz Sana Mehirlerini Verdiğin Eşlerini. .. Sana Helal Kıldık"[Ahzab 50] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21757- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, iman edip hicret eden kadınlardan başka diğer kadınlarla evlenmesi yasaklanmıştı. Bunun üzerine: "Ey Nebi! Bunların dışında artık sana başka kadınlarla evlenmek helal olmaz. Onlardan birinin güzellikleri hoşuna gitse bile, başka eşlerle değiştirmen de sana helal değildir. Ancak yasalolarak sahip olunan cariyeler hariç. Allah herşeyi görüp, gözetendir"[Ahzab 52] ayeti nazil oldu. Allah, iman etmiş cariyelerini ve kendini Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hibe eden kadını helal kıldı. İslam'dan başka her dinden kadını da haram kıldı. Sonra "Her kim Allah'a inanmayı reddederse tüm yaptıkları boşa gider, ahirette de zarara uğrayanlardan olacaktır"[Maide 5] ayeti ve: "Ey Nebi! Biz; mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak verdiği mallarla birlikte savaş esirlerinden; yasalolarak sana bıraktığı, sahip olduğun cariyeleri de helal kıldık. Ve seninle birlikte Medine'ye göç etmiş olan amca ve halalarının kızlarını, dayı ve teyzelerinin kızlarını da sana helal kıldık. Bir de kendisini mehirsiz olarak Nebi'e hibe eden ve Nebi'in de kendisini almak istediği kadını, diğer mü'minlere değil, sadece sana mahsus olmak üzere hel al kıldık" ayetinde geçenleri helal kılıp, bunların dışında kalanları haram kıldı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/167) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (13013) rivayet ettiler.

 

 

215- "Ey Muhammed! Bunlardan (Hanımlarından) Dilediğini Geri Bırakırsın, Dilediğini Yanına Alırsın,,[Ahzab 51] Ayeti

 

1. Hz. Aişe

 

21758 (1) Urve, Hz. Aişe'den bildiriyor: Hz. Aişe kendilerini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hibe eden kadınları ayıplar ve: "Bir kadın, nefsini bir erkeğe bağışlamaktan utanmaz mı?" derdi. Allah, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımları hakkında, "Bunlardan istediğini bırakır, istediğini yanına alabilirsin. Sırasını geri bırakmış olduklarından da arzu ettiğini yanına almanda sana bir sorumluluk yoktur ... " ayetini indirince, Hz. Aişe: "Görüyorum ki, Rabbin senin arzunu hemen yerine getiriyor" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4788, 5113), Müslim (1464) ve İbn Mace (2000) ve İbn Ebi Şeybe (4/343), rivayet ettiler.

 

 

 

21759 (2)- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), birimizin nöbet günü gelirse, ondan izin isterdi. "Bunlardan istediğini bırakır, istediğini yanına alabilirsin. Sırasını geri bırakmış olduklarından da arzu ettiğini yanına almanda sana bir sorumluluk yoktur" ayeti nazil oldu. Muaze der ki: Aişe'ye: "Sen (sıranın sende olduğu zaman) Resulullah'a ne derdin?" diye sorunca: "Eğer bu iş bana kaldıysa ben kimseyi kendime tercih edemem" derdim" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/525 (4789), Müslim 2/1103 (1476) ve Ebu Davud 2/243 (2136) rivayet ettiler.

 

 

 

21760 (3)- Hz. Aişe der ki: "Bunlardan istediğini bırakır, istediğini yanına alabilirsin. Sırasını geri bırakmış olduklarından da arzu ettiğini yanına almanda sana bir sorumluluk yoktur" ayeti nazil olunca: "Ey Allah'ın Resulü! Görüyorum ki, Rabbin senin arzunu hemen yerine getiriyor" dedim.

 

[Sahih]

 

 

 

21761 (4)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: "Bunlardan istediğini bırakır, istediğini yanına alabilirsin. Sırasını geri bırakmış olduklarından da arzu ettiğini yanına almanda sana bir sorumluluk yoktur" ayet i nazil olunca Hz. Aişe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Görüyorum ki, Rabbin senin arzunu hemen yerine getiriyor" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/524 (4788), Müslim 2/1085 (1464), Nesai 6/54 (3199) ve İbn Mace 1/644 (2000) rivayet ettiler.

 

 

216- "Bundan Sonra, Güzellikleri Hoşuna Gitse Bile Başka Kadınlarla Evlenmek, Eşlerini Boşayıp Başka Eşler Almak Sana Helal Değildir"[Ahzab 52] Ayeti

 

1. Ubey b. Ka'b

 

21762-z Ziyad el-Ensari: der ki: Ubey b. Ka'b'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bütün hanımları vefat etseydi, evlenmesi helalolur muydu?" diye sorduğumda: "Kim bunu ona haram kılıyor ki?" karşılığını verdi. Ben: "Bundan sonra, güzellikleri hoşuna gitse bile başka kadınlarla evlenmek, eşlerini boşayıp başka eşler almak sana helal değildir" ayeti" deyince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e (bu surenin ellinci ayetinde zikredilen hanımlar dışındaki kadınlarla evlenmesi yasaklanmış, fakat bu zikredilen hanımlar gibi) kadınlarla evlenmesi helal kılınmıştır" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi, nikah (2/153) ve Taberi, Tefsır (22/21) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe

 

21763 (1) Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, ölümünden önce (mahremi olan kadınlardan başka) tüm kadınlar hel al kılınmıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/356 (3216), Nesai 6/56 (3204) ve Beyhaki (7/54) rivayet ettiler. 25933 Sl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21764 (2)- Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, ölümünden önce (mahremi olan kadınlardan başka) tüm kadınlar helal kılınmıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (S/195), Darimi (2241) ve Nesai (6/56) rivayet ettiler.

 

 

 

21765 (3)- Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, ölümünden önce (malıremi olan kadınlardan başka) tüm kadınlar helal kılınmıştır" dedi. İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Bunu ki,nden naklediyorsun?" diye sorunca: "Bilmiyorum. Ama zannedersem Ubeyd b. Umeyr'in böyle dediğini işitim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ