MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

217- "Ey iman Edenler! Yemek için Çağrılmaksızın ve Yemeğin Pişmesini Beklemeksizin (Vakitli Vakitsiz) Nebi'in Evlerine Girmeyin"[Ahzab 53] Ayeti

 

1. Enes b. Malik

 

21766 (1) Enes anlatıyor: Zeyneb'in iddeti bitince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd'e: ''Git; onu bana iste'' buyurdu. Zeyd gidince Zeyneb'in hamur yoğurduğunu gördü. Zeyd der ki: Onu görünce, kalbimde ona büyük bir saygı duydum ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu istediği için kendisine bakamadım. Sırtımı döndüm ve: "Ey Zeyneb! Sana müjdeler olsun. Resulullah beni, seni kendisine istemem için gönderdi" dedim. Zeyneb: "Ben, Rabbime danışmadan bir şey yapmam" deyip namazgahına gitti. Ayet nazil olunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip Zeyneb'in yanına izin almadan girdi.

Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, (düğün yemeği olarak) bize et ve ekmek yedirdiğini hala görür gibiyim. Yemekten sonra insanlar çıkıp gidince erkeklerden bazıları evde oturup konuşmaya başladılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarıya çıkınca, ben de peşinden gittim.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarının odalarını dolaşıp selam veriyor, hanımlarıysa: "Ey Allah'ın Resulü! Yeni hanımını nasıl buldun?" diyorlardı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in odasında konuşmaya dalanların oradan ayrılıp gittiklerini ben mi haber verdim, yoksa kendisinin mi haberi oldu hatırlamıyorum. Nebi gidip eve girdi. Ben de peşinden odasına girmek istedim, benimle arasına perdeyi çekti ve o sırada Hicab ayeti nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına daha önce yaptığı gibi va'zu nasihat eyledi ve -Hişam'ın rivayetine göre- kendisine inen "Ey iman edenler! Yemek için çağrılmaksızın ve yemeğin pişmesini beklemeksizin (vakitli vakitsiz) Nebi'in evlerine girmeyin, çağrıldığınız zaman girin. Yemeği yiyince de hemen dağılın. Sohbet için beklemeyin. Çünkü bu davranışınız Nebi'i rahatsız etmekte, fakat o sizden de çekinmektedir. Allah ise gerçeği söylemekten çekinmez''[Ahzab 53] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1428) rivayet etti.

 

 

 

21767 (2)- Enes Malik el-Ensari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiği zaman on yaşındaydım ve annelerim beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hizmetine vermişlerdi. İnsanlar arasında hicab ayeti indiği zamanı en iyi bilen benim. Hicab ayeti indirildiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyneb binti Calış ile evlenmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Zeyneb ile evlendiği sabalı Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halkı çağırdı, halk yemek yedikten sonra çıkıp gittiler, bir grup ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında kaldı. Bunların Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturmaları uzayınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp dışarıya çıktı. Ben de onların çıkması için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber çıktım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürüyünce biz de yürüdük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Aişe'nin odasının eşiğine geldi ve onların gittiğini zannedip geri döndü. Ben de onunla döndüm ve oradakilerin çıktığını gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisiyle onlar arasına bir örtü çekti. Bunun üzerine Allah hicab ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5166, 5466, 6238) ve Müslim (3495) rivayet ettiler. 25302 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21768 (3)- Enes Malik el-Ensari der ki: Zeyneb binti Cahş, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diğer hanımlarına karşı övünür ve: "Allah benim nikahımı semada kıydı" derdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlenince halka et ve ekmek ikram etti. Halk evde otururken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp dışarıya çıktı ve bir müddet dışarıda kaldı. Geri döndüğünde halkın oturmakta olduğunu gördü ve bu durumdan rahatsız olduğu yüzünden belli oldu. Bunun üzerine hicab ayeti indi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (7421) ve Nesai (6/79-80) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe

 

21769 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımları, tuvalet ihtiyacı için (evlerde olmadığı için) geceleri şehir dışında açık araziye çıkarlardı. Ömer b. el-Hattab, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Hanımlarına örtünmelerini emret" derdi Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun bu isteğine aldırış etmezdi. Bir gece yatsı vakti, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarından boyu uzun olan Sevde binti Zem'a tuvalet için çıkınca, Hz. Ömer de arkasından, örtünme ile ilgili bir valıiy inmesi hususunda hırsla: "Ey Sevde! Elbette seni tanıdık" diye bağırdı. Bunun üzerine Allah hicab ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 1/248 (146) ve Müslim 4/1709 (2170) rivayet ettiler.

 

 

 

21770 (2)- Hz. Aişe der ki: Ömer b. el-Hattab, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Hanımlarına örtünmelerini emret" derdi Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun bu isteğine aldırış etmezdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımları, tuvalet ihtiyacı için (evlerde olmadığı için) geceleri şehir dışında açık araziye çıkarlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarından boyu uzun olan Sevde binti Zem'a tuvalet için çıkınca, Hz. Ömer de arkasından, örtünme ile ilgili bir valıiy inmesi hususunda hırsla: "Ey Sevde! Elbette seni tanıdık" diye bağırdı. Bunun üzerine Allah hicab ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ