MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

213- " ... Allah'tan Sakın" Diyordun. içinde, Allah'ın Ortaya Çıkaracağı Bir Şeyi Gizliyor ve insanlardan Çekiniyordun"[Ahzab 37] Ayeti

 

1. Enes b. Malik

 

21754- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd b. Harise'nin evine gidince, hanımı Zeyneb'i gördü ve içinde ona karşı bir şey hissetti -Bu söz Hammad'ın sözü mü, yoksa Enes'in sözü mü bilmiyorum- Zeyd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip Zeyneb'i şikayet edince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah'tan sakın'' buyurdu. Bunun üzerine: "Hani sen Allah'ın kendisine nimet verdiği, senin de (azat etmek suretiyle) iyilikte bulunduğun kimseye, ''Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah'tan sakın'' diyordun. İçinde, Allah'ın ortaya çıkaracağı bir şeyi gizliyor ve insanlardan çekiniyordun. Oysa kendisinden çekinmene Allah daha Myıktı. Zeyd, eşinden yana isteğini yerine getirince (eşini boşayınca), onu seninle evlendirdik" ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4787, 7420), Tirmizi (3212-3) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11343) rivayet ettiler. 26236 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Hz. Aişe

 

21755 (1) Hz. Aişe der ki: Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine Allah'tan nazil olan bir şeyi gizleyecek olsaydı, kendisi hakkında inen:

"Hani sen Allah'ın kendisine nimet verdiği, senin de (azat etmek suretiyle) iyilikte bulunduğun kimseye, ''Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah'tan sakın'' diyordun. İçinde, Allah'ın ortaya çıkaracağı bir şeyi gizliyor ve insanlardan çekiniyordun. Oysa kendisinden çekinmene Allah daha layıktır. Zeyd, eşinden yana isteğini yerine getirince (eşini boşayınca), onu seninle evlendirdik ki, eşlerinden yana isteklerini yerine getirdiklerinde (onları boşadıklarında), evlatlıklarının eşleriyle evlenmeleri konusunda mü'minlere bir zorluk olmasın. Allah'ın emri mutlaka yerine getirilmiştir" ayetini gizlerdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tevhid 13/403 (7420) ve Tirmizi5/352 (3207 "ğarib") rivayet ettiler.

 

 

 

21756 (2)- Hz. Aişe der ki: Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine Allah'tan nazil olan bir şeyi gizleyecek olsaydı: "Hani sen Allah'ın kendisine nimet verdiği, senin de (azat etmek suretiyle) iyilikte bulunduğun kimseye, ''Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah'tan sakın'' diyordun. İçinde, Allah'ın ortaya çıkaracağı bir şeyi gizliyor ve insanlardan çekiniyordun" ayetini gizlerdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ