MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Hayırlı Amellere Davet Yönünde Teşvikler

 

1. Ebu Hureyre

 

22528- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hak olan bir yola davet eden kişi, bu davete icabet edenlerin sevabı kadarını alır ve onların sevaplarında bir eksilme olmaz. Batıl olan bir yola davet eden kişi de, bu davete icabet edenlerin günahı kadarını yüklenir ve onların günahlarında bir eksilme olmaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (513), Müslim (6901), Ebu Davud (4609), İbn Mace (206), Tirmizi (2674) ve İbn Hibban (112) rivayet ettiler. 815 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Huzeyfe

 

22529- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında adamın biri (maddi) yardım talebinde bulundu, ancak kimseler bir şey vermedi. Adamın biri ona verince de diğerleri vermeye başladı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim hayırlı bir yol açar da başkaları da bunu yaparsa, hem açtığı yolun, hem de diğerlerinin bu yolda

yürümesinin sevabını alır. Diğerlerinin de sevabında bir eksilme olmaz. Kim de kötü bir yol açar da, başkaları da bunu yaparsa, hem açtığı yolun, hem de diğerlerinin bu yolda yürümesinin günahını alır. Diğerlerinin de günahında bir eksilme olmaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (2/516-7) rivayet etti. Heysemi (770) der ki: " Hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Ebu Ubeyde b. Huzeyfe hariç, ravileri Sahih'in ravileridir. Ebu Ubeyde'yi de İbn Hibban güvenilir kabul etmiştir."

 

 

3. Ebu Mes'ud

 

22530 (1) Ebu Mes'ud el-Ensari: der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Yolda kaldım, bana bir binek ver" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanımda sana verecek bineğim yok, ama filan kişiye git'' buyurdu. Adam denilen kişiye gidince ona bir binek verdi. Sonra gelip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bunu söyleyince: ''Bir hayrın yapılmasına vesile olan kişinin onu yapan kadar sevabı vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, imaret 3/1506 (1893), Ebu Davud, edeb 4/333 (5139), Tirmizi 5/41 (2671, "hasen sahih") ve İbn Hibban (s. 220, no. 867) rivayet ettiler.

 

 

 

22531 (2)- Ebu Mes'üd der ki: "Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: ''Yolda kaldım, bana bir binek ver'' dedi ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22532 (3)- Ebu Mes'üd el-Ensari der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Yolda kaldım, bana bir binek ver" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanımda sana verecek bineğim yok'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ona binek verebilecek birini söyleyeyim mi?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir hayrın yapılmasına vesile olan kişinin onu yapan kadar sevabı vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22533 (4)- Ebu Mes'üd der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip (maddi) bir şeyler istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana verebileceğim bir şey yok, ama filan kişinin yanına git'' buyurdu. Adam denilen kişinin yanına gidince istediğini verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir hayrın yapılmasına vesile olan kişinin onu yapan kadar sevabı vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Bureyde

 

22534- Süleyman b. Bureyde, babasından bildiriyor: Resetlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (yardım istemek üzere) yanına gelen bir adama: ''Filan kişinin yanına git! Bir hayrın yapılmasına vesile olan kişinin onu yapan kadar sevabı vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Muaz b. Cebel

 

22535- Muaz b. Cebel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Muaz! Allah'ın senin elinle müşrik birine hidayet vermesi senin için genç develere sahip olmaktan daha iyidir. ''

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ