MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Birilerine Aracı Olma ve Kişilerin Arasını Bulma Yönünde Teşvikler

 

1. Ebu Musa el-Eş'ari

 

22536 (1) Ebi Musa der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturmuşken biri ondan bir şeyler istedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana ulaşmak isteyenlere aracı olun ki, hem siz sevabını alın, hem de Allah, Nebi'inin diliyle istediği hükmü versin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cumu'a (2/140), Ebu Davud, edeb 5/347 (5132) ve Nesai: (5/78) rivayet ettiler.

 

 

 

22537 (2)- Ebi Musa der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına bir şeyler istemek üzere bir adam gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana ulaşmak isteyenlere aracı olun ki, hem siz sevabını alını hem de Allah, Nebi'inin diliyle istediği hükmü versin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22538 (3)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına bir şeyler isteyen veya ihtiyacı olan biri geldiği zaman: ''Bana ulaşmak isteyenlere aracı olun ki, hem siz sevabını alını hem de Allah, Nebi'inin diliyle istediği hükmü versin '' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu'd-Derda

 

22539- Ebu'd-Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizlere namazı oruç ve sadakanın kazandıracağı sevaptan daha iyisini söyleyeyim mi?'' diye sorunca, ashab: "Tabi ki söyle" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, iki kişinin arasını düzeltmektir. Zira aranın bozuk olması (dini) silip süpürür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/280 (4919), Tirmizi 4/663 (2509, "Sahih") ve Malik (2/111) rivayet ettiler. 15990 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ