MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Mu'min'e Yardım Etme ve Onuruna sahip çıkmaya teşvikler

 

1. Enes

 

22514 (1) Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zalim de, Mazlum da olsa kardeşine yardım et'' buyurdu. ''Ey Allah'ın Resulü! Mazlumken yardım ederiz de zalimken ona nasıl yardım edelim?'' diye sorulunca: ''Zalim'e engel olarak'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (2444), Tirmizi (2255) ve İbn Hibban (5167-8) rivayet ettiler.

 

 

 

22515 (2)- Enes ve Hasan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zalim de, mazlum da olsa kardeşine yardım dı buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Mazlumken yardım ederiz de zalimken ona nasıl yardım edelim?" diye sorulunca: ''Zulmüne engelolarak! Ona yardım bu şekilde olur'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, mezfilim (3/168), Tirmizi, fiten 4/523 (2255, "hasen sahih") ve Darimi 2/401 (2753) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir

 

22516- Cabir der ki: Biri Muhacirlerden, biri de Ensar'dan iki köle kavga ettiler. Muhacirlerden olan köle: "Ey Muhacirler!" diyerek yardım isterken, Ensar'dan olan köle de: "Ey Ensar!" diye seslenip yardım istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu duyunca dışarıya çıktı ve: ''Cahiliyede olduğu gibi mi birbirinizi çağırıyorsunuz!'' diye çıkıştı. "Vallahi değil! Ama iki köleden biri diğerine tekme atmış" dediklerinde ise şöyle buyurdu: ''0 zaman bir zararı yok! Biriniz mazlum da, zalim de olsa karrdeşine yardım etsin. Şayet zalim ise zulmüne engelolması ona bir yardımıdır. Mazlum ise de (hakkını almasında) ona yardım etsin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2753) ve Müslim (6674) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ