MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 17- Mu'min'e Yardım Etme ve Onuruna sahip çıkmaya teşvikler

 

3. Sehl b. Huneyf

 

22517- Ebu Umame b. Sehl b. Huneyfin, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Elinden geldiği halde yanında aşağılanan mümine arka çıkmayan kişiyi Allah kıyamet gününde bütün insanların önünde küçük düşürür.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (12136) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri arasında yer alan İbn Lehia da, hadisi hasen biri olsa da zayıflık vardır. Diğer ravileri ise güvenilirdir."

 

 

4. Muaz b. Enes

 

22518- Sehl b. Muaz b. Enes el-Cüheni'nin, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim bir mümini bir münafığa karşı korursa Allah ona, kıyamet gününde etini cehennem ateşinden koruyacak bir melek tahsis eder. Kim de karalamak amacıyla bir müslümana iftira atarsa, attığı bu iftiranın vebalinden kurtulana dek Allah onu cehennem köprüsünün üzerinde bekletir''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/270 (4883) ve İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (s. 239, no. 686) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu'd-Derda

 

22519 (1) Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''kişi, müslüman kardeşinin ırzına yönelik bir kötülüğü önlediği zaman kıyamet gününde Allah tarafından cehennemden uzaklaştırılmayı hakeder'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, birr 4/327 (1931), İbn Ebi Şeybe, edeb 8/388 (5591) ve Beyhaki (8/168) rivayet ettiler.

 

 

 

22520 (2)- Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Müslüman kardeşinin namusuna yönelik bir kötülüğü önlerse Allah da kıyamet gününde cehennem ateşini onun yüzünden uzak tutar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

21228 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ