MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 16- Müminlerin Birbirlerine Destek Olmalarına Teşvik

 

4. Yezid b. Esed

 

22509 (1)-z Halid b. Abdullah el-Kas ri, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), babam (Halid'in dedesi) Yezid b. Esed'e: ''Kendin için sevdiğin şeyleri diğer insanlar için de iste'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/186) zikretmiş ve: "Abdullah b. Ahmed, Zevaid'de ve Taberani rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

22510 (2)-Z Seyyar der ki: Halid b. Abdullah el-Kasri'nin minber üzerinde hutbe verirken şöyle dediğini işittim: Babam, dedemden naklen bana şunu bildirdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Cenneti istiyor musun?'' diye sorunca: "Evet!" dedim. Bunun üzerine bana: ''0 zaman kendin için sevdiğin şeyleri kardeşin için de iste'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

22511 (3)-Z Seyyar der ki: Halid b. Abdullah el-Kasri'nin minber üzerinde hutbe verirken şöyle dediğini işittim: Babam, dedem Yezid b. Esed'den naklen bana şunu bildirdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Yezid b. Esed! Kendin için sevdiğin şeyleri diğer insanlar için de iste'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

5. Enes b. Malik

 

22512- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kiş( kendi için istediği bir şeyi din kardeşi veya komşusu için de istemedikçe mümin biri sayılmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, iman (1/10), Müslim, iman 1/67 (45), Tirmizi 4/667 (2515, "Sahih") ve Nesai 8/115 (5016) rivayet ettiler. 245 (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Abdullah b. Amr

 

22513- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cehennemden uzaklaşıp cennete girmek isteyen kişi, ölüm anı geldiğinde Allah'a ve ahiret gününe iman eden, kendi için sevdiğini diğer insanlar için de isteyen biri olarak ruhunu teslim etsin. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ