MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Misafirleri Ağırlamada Müslümanların Yardımlaşması

 

1. Abdullah b. Tihfe

 

22438- Haris b. Abdirrahman der ki: Ebu Seleme b. Abdirrahman ile otururken, Gifar oğullarından, Abdullah b. Tihfe'nin çocuklarından bir adam geldi. Ebu Seleme: "Bize, babanla ilgili olayı anlatır mısın?" deyince, adam, babası Abdullah b. Tihfe'den naklen şöyle anlattı:

Resulullahlın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaki misafirler çok olduğu zaman ashaba: ''Herkes yanında oturduğu kişiyi evine götürsün'' derdi. Bir gece yine yanındaki misafirler çoğalınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herkes yanında oturduğu kişiyi evine götürsün'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber gidenlerden biri de ben oldum.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girince: ''Ey Aişe! Yiyecek bir şey var mı?'' diye sordu. Aişe: "Evet, iftarın için hazırladığım biraz hays var" dedi ve bir kapta bu yemeği getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemekten biraz alıp yedikten sonra: ''Allah'ın adını anarak yiyin'' buyurdu. O kadar yedik ki artık yemeğin yüzüne bakamaz olduk. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında içecek var mı?'' diye sorunca, Aişe: "Evet, senin için hazırladığım biraz süt var" cevabını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu getir!'' buyurunca, Aişe sütü getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütü alıp ağzına götürerek biraz içtikten sonra: ''Allah'ın adını anarak için'' buyurdu. O kadar içtik ki vallahi artık sütün yüzüne bakamaz olduk.

Sonra çıkıp Mescid'e gittik. Ben Mescid'de yüz üstü yattım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkıp: ''Namaza! Namazar diyerek insanları uyandırmaya başladı. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e çıkınca insanları namaza uyandınrdı. Benim yanımdan geçerken yüz üstü yattığımı görünce: ''Kimsin?'' diye sordu. "Abdullah b. Tihfe'yim" dediğimde: ''Böylesi bir yatış, Allah'ın sevmediği yatış şeklidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (13189) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Abdullah b. Tuhfe'nin oğlunu tanımıyorum. Kalan ravileri güvenilir ravilerdir."

14582 (5)'de tekar etmiştir.

 

 

2. Abdurrahman b. Ebi Bekr

 

22439 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekr der ki: Hz. Ebu Bekr bir (veya birkaç) misafirini eve getirdi. Ancak kendisi akşama kadar Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında kaldı. Akşam eve gelince annem: "Akşama kadar misafirlerinin yanına gelmedin" dedi. Ebu Bekr ona:

"Onlara akşam yemeği verdin mi?" diye sorunca, annem: "Hayır, ona (veya onlara) yemek getirdim, ama (sen gelene kadar) yemeyi kabul etmediler" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ebu Bekr kızdı ve o yemeği yemeyeceğine dair yemin etti. Misafir (veya misafirler) de Ebu Bekr yemeden o yemekten yemeyeceklerine dair yemin edince, Ebu Bekr: "Yeminlerimize şeytan

bulaştı" dedi ve yemeğin getirilmesini istedi. Kendisi yiyince misafirler de onunla yediler. Yemek yerken aldıkları her bir lokmanın yerine daha fazlasının geldiğini görünce Ebu Bekr: "Ey Firas oğuHarının kızkardeşi! Bu ne?" diye sordu. Annem: "Ne mutlu bana! Yemek öncekinden daha fazla oldu" dedi. O yemekten yedikten sonra Nebi'e de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de gönderilen bu yemekten yedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (602, 3581, 6140-1), Müslim (5415-6) ve Ebu Davud (3271) rivayet ettiler.

 

 

 

22440 (2)- Abdurrahman b. Ebi Bekr bildiriyor: Suffe'de kalanlar fakir insanlardı. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kimin yanında iki kişilik yemek varsa bunlardan yanına üçüncü olacak bir kişi (veya üç kişi) alsın. Kimin yanında dört kişilik yemek varsa bunlardan yanına beşinci veya altıncı olacak bir kişi alsın'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında on kişi götürürken, Ebu Bekr üç kişi aldı.

 

[Sahih]

 

 

 

22441 (3)- Abdurrahman b. Ebi Bekr bildiriyor: Suffe'de kalanlar yoksul insanlardı. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kimin yanında iki kişilik yemek varsa bunlardan yanına üçüncü olacak bir kişi alsın. Kimin yanında dört kişilik yemek varsa bunlardan yanına beşinci veya altıncı olacak bir kişi alsın'' buyurdu. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına on kişiyi alırken, Ebu Bekr üç kişi aldı. Ebu Bekr'in getirdikleri dışında evde ben, babam (Ebu Bekr), annem ve Ebu Bekr ile evimizin işlerini gören bir hizmetçi vardı. -Ravi der ki: Abdurrahman bunu rivayet ederken evde bulunanlar içinde karısını zikredip zikretmediğini bilmiyorum.-

Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında akşam yemeğini yedi.

Ben yatsı namazını kıldığımda Ebu Bekr hala oradaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uykusu gelince Ebu Bekr gecenin bir vaktinde eve döndü. Karısı: "Neden misafirlerinin yanına gelmedin?" deyince, Ebu Bekr: "Onlara akşam yemeği verdin mi?" diye sordu. Karısı: "Sen gelmeden yemeyi kabul etmediler. Israr ettik, ama yine kabul etmediler" dedi. Ben gidip saklandım, ama arkamdan: "Ey cahiH" diye seslenerek sayıp sövdü.

Sonra misafirlere: "Yiyin, afiyetli olmayasıca! Vallahi ben artık bu yemekten asla yemem" dedi. Ancak misafirler de Ebu Bekr yemeden o yemekten yemeyeceklerine dair yemin edince, Ebu Bekr: "Yeminlerimize şeytan bulaştı" dedi ve yemeğin getirilmesini isteyip yedi. Vallahi yemek yerken alınan her bir lokmanın yerine daha fazlasının geldiğini gördük. Misafirler doyduğunda yemek ilk halinden daha fazlaydı. Ebu Bekr yemeğin aynıyla veya daha fazlasıyla durduğunu görünce karısına: "Ey Firas oğullarının kızkardeşi! Bu ne?" diye sordu. Karısı üç defa: "Ne mutlu bana! Yemek öncekinden daha fazla oldu" dedi.

Ebu Bekr: "Yeminlerimize şeytan karıştı" diyerek yemekten yedi.

Yedikten sonra yemeği Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü. Sabaha kadar yemek orada kaldı. On iki kişilik bir toplulukla da o gün için buluşma sözümüz vardı. Bu on iki kişiden her biri yanında başka kişileri de getirmişti. Gelen herkes de bu yemekten yedi.

 

[Sahih]

 

 

 

22442 (4)- Abdurrahman b. Ebi Bekr bildiriyor: Suffe'de kalanlar fakir insanlardı. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kimin yanında iki kişilik yemek varsa bunlardan yanına üçüncü olacak bir kişi alsın. Kimin yanında dört kişilik yemek varsa bunlardan yanına beşinci veya altıncı olacak bir kişi alsın'' buyurdu. Bekr yanına üç kişi alırken, Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} on kişi aldı. Ebu Bekr'in getirdikleri dışında evde ben, babam (Ebu Bekr), annem ve Ebu Bekr ile evimizin işlerini gören bir hizmetçi vardı. -Ravi der ki: Abdurrahman bunu rivayet ederken evde bulunanlar içinde karısını zikredip zikretmediğini bilmiyorum.-

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ