MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Müslümanların Birbirlerine Karşı Samimi ve Nasihatçi Olmaları

 

1. Temim ed-Dari

 

22443 (1) Temim ed-Dari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Din samimiyettir! Din samimiyettir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kime karşı?" diye sorulunca: "Allah'a, Kitabına, Resulüne, Müslümanların yöneticilerine ve genel olarak tüm Müslümanlara karşı samimi olmaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (107-8), Ebu Davud (4944) ve Nesai (7/156) rivayet ettiler.

 

 

 

22444 (2)- Temim ed-Dari der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Din samimiyettir! Din samimiyettir!'' buyurdu. "Kime karşı?" diye sorulunca: ''Allah'a, Resulüne, Kitabına, Müslümanların yöneticilerine ve genelolarak tüm Müslümanlara karşı samimi olmaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22445 (3)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in IDin samimiyettir!'' sözünü üç defa tekrar ettiğini aktarır.

 

 

 

22446 (4)- Temim ed-Darı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Din samimiyettir! Din samimiyettir! Din samimiyettir!'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kime karşı?" diye sorulunca: ''Allah'a, Kitabına, Nebiine, müminlerin yöneticilerine ve genelolarak tüm Müslümanlara karşı samimi olmaktır'' buyurdu.

Abdullah b. Ahmed der ki: Muhammed b. Abbad, Süfyan'dan naklen bize şöyle dedi:

"Süheyl b. Ebi Salih'e, Amr b. Dinar'ın Ka'ka' b. Hakim'den, onun da babasından naklen rivayet ettiği bir hadisi soduğumda şöyle dedi: "Ben söz konusu hadisi babamdan işiten birinden işittim. Ata b. Yezid el-lıysi'nin, Temim ed-Dari'den bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur..." Bu şekilde Süheyl babamın (Ahmed'in) İbn Uyeyne kanalıyla rivayet ettiği hadisi zikretti.

 

[Sahih]

 

 

 

22447 (5)- Temim ed-Darı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Din samimiyettir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kime karşı?" diye sorulunca: ''Allah'a, Kitabına, Resulüne, Müslümanların yöneticilerine ve genel olarak tüm Müslümanlara karşı samimi olmaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

22448- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Din samimiyettir!'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kime karşı?" diye sorulunca: ''Ailah'a, Kitab'ına, Resulüne ve Müslümanların yöneticilerine karşı samimi olmaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1926) ve Nesai (7/157) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Abbas

 

22449- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Din samimiyettir'' buyurdu. "Kime karşı?" diye sorulunca da: ''Allah'a, Resulüne ve müminlerin yöneticilerine karşı samimi olmaktır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

4. İbn Ebi Zeyd

 

22450 (1) Hakim b. Ebi Yezid'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İnsanIarı kendi hallerine bırakın da birbirlerinden bir şeyler kazansınlar. Bir kişiden kardeşi nasihat istediğinde de ona nasihatte bulunsun. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (6369-71) der ki: "Ravilerden Ata b. es-Saib ahir ömründe bunamıştır."

 

 

 

22451 (2)- Hakim b. Ebi Yezid'in, babasından, onun da işiten birinden bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İnsanIarı kendi hallerine bırakın da birbirlerinden bir şeyler kazansınlar, Bir kişiden kardeşi nasihat istediğinie de ona nasihatte bulunsun, ''

 

[Hasen]

 

 

5. Cerir b. Abdillah

 

22452 (1) Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve:

"İslam dini üzerine sana biat ediyorum" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimi tutup: ''Her bir müslümana karşı (samimiyetle) nasihatçi olman şartıyla kabul ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22453 (2)- Cerir der ki: "Namazı kılmak, zekatı vermek, müslümanlara karşı (samimiyetle) nasihatçi olup müşriklerden uzak durma şartı ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim."

 

[Hasen]

 

25521 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22454 (3)- Cerir der ki: "Namazı kılmak, zekatı vermek, müslümanlara karşı (samimiyetle) nasihatçi olup müşriklerden uzak durma şartı ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (7/147) rivayet etti.

 

 

 

22455 (4)- Cerir der ki: Biat edeceğim sırada: "Ey Allah'ın Resulü! Bana şartlarını söyle" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece Allah'a kulluk eder ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmazsın. Farz namazları kıları farz kılınan zekatı verir, müslümanlara karşı nasihatçi olup kafirlerden uzak durursun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22456 (5)- Cerir bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisine biat ederken benden Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamam, namazları kılmam, zekatı vermem, müslümanlara karşı nasihatçi olup müşriklerden uzak durmam şartlarını koştu."

 

[Sahih]

 

 

 

22457 (6)- Cerir der ki: "Namazı kılmak, zekatı vermek ve müslümanlara karşı (samimiyetle) nasihatçi olmak şartı ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (2715), Müslim (109), Tirmizi (1925) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (317, 7733) rivayet ettiler.

 

 

 

22458 (7)- Ziyad b. İlaka der ki: Muğire öldüğünde yerine geçici olarak duran Cerir'in verdiği hutbede şöyle dediğini işittim: "Tek olan ve hiçbir ortağı bulunmayan Allah'a karşı takvalı olmanızı ve yeni valiniz gelene kadar emirleri dinleyip onlara itaat etmenizi öğütlüyorum. Muğire b. Şu'be'ye bağışlanma dileyin. Allah onu bağışlasın, zira günahlardan uzak durmaya çalışan birisiydi. Sonrasına gelince; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gidip şu elimle İslam dini üzerine biat etmek istediğimde nasihatçi olmam şartını koştu. Şu mescidin Rabbine andalsun ki ben de sizlere karşı nasihatçi olacağım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (58, 2714), Müslim (110) ve Nesai (7/140) rivayet ettiler.

 

 

 

22459 (8)- Cerir der ki: Verilen tüm emirleri dinleyip itaat etmek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)' biat etmek istedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''''Gücümün yettiği kadarıyla'' de ve her müslümana karşı nasihatçi ol'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (7204), Müslim (111) ve Nesai (7/152) rivayet ettiler.

 

 

 

22460 (9)- Cerir der ki: "Her müslümana karşı nasihatçi olmam şartıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim." Mis'ar'ın bildirdiğine göre Ziyad, Cerir'in: "Ben de sizlere karşı nasihatçi olacağım" dediğini de aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22461 (10)- Cerir der ki: Biat edeceğim zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bana şartlarını söyle" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece Allah'a kulluk eder ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmazsın. Farz namazları kıları farz kılınan zekatı verir, müslümanlara karşı nasihatçi olup Kafirlerden uzak durursun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22462 (11)- Cerir der ki: "Namazları kılmam, zekatı vermem, verilen emirleri dinleyip itaat etmem ve her müslümana karşı nasihatçi olmam şartıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim."

 

[Sahih]

 

 

 

22463 (12)- Ebu Zür'a b. Amr b. Cerir der ki: Cerir: "Verilen emirleri dinleyip itaat etmek ve her müslümana karşı nasihatçi olmak şartıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim" dedi. Bundan dolayı Cerir bir şey satın alıp da aldığı şey verdiği paradan daha iyi olursa vefasını göstermek için mal sahibine: "Vallahi aldığımızın sana verdiğimizden daha iyi olduğunu bil." derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4945) ve Nesai (7/140) rivayet ettiler.

26574 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22464 (13)- Cerir der ki: Biat edeceğim sırada: "Ey Allah'ın Resulü! Bana şartlarını söyle! Zira hangi şartların koşulacağını sen daha iyi bilirsin" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece Allah'a kulluk edip ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmamanı namazları kılmanı zekatı vermenı müslümanlara karşı nasihatçi olup müşriklerden uzak durman şartıyla biatını kabul ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22465 (14)- Cerir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat için geldiğimde: "Elini bana uzat ve şartlarını söyle! Zira hangi şartların koşulacağını sen daha iyi bilirsin" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamanı namazları kılman, zekatı vermen, müslümanlara karşı nasihatçi olup müşriklerden uzak durman şartıyla biatını kabul ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (7/148) rivayet etti.

 

 

 

22466 (15)- Cerir der ki: "Namazları kılmam, zekatı vermem ve her müslümana karşı nasihatçi olmam şartıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim."

 

[Sahih]

 

 

 

22467 (16)- Cerir b. Abdullah der ki: "Namazları kılmam, zekatı vermem ve her müslümana karşı nasihatçi olmam şartıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim."

 

[Sahih]

 

 

 

22468 (17)- Ziyad b. İlaka der ki: Minber üzerinde Cerir'in şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettiğimde her müslümana karşı nasihatçi olmam şartını koştu. Bundan dolayı hepinize karşı nasihatçi olacağım."

 

[Sahih]

 

 

 

22469 (18)- Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "İslam dini üzerine sana biat ediyorum" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimi tutup: ''Ve her bir müslümana karşı nasihatçi olman şartıyla kabul ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22470 (19)- Ziyad b. İlaka der ki: Muğire b. Şu'be'nin öldüğü gün Cerir b. Abdullah'ın verdiği hutbede şöyle dediğini işittim: "Allah'a karşı takvalı olmanızı ve yeni valiniz gelene kadar ağır başlılık ve sükunet içinde hareket etmenizi öğütlüyorum. Eski valiniz Muğire b. Şu'be'ye bağışlanma dileyin. Zira o da bağışlamayı severdi. Sonrasına gelince; zamanında Resulullah'ın

(Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gidip: ''İslam dini üzerine sana biat ediyorum'' dedim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her müslümana karşı nasihatçi olmam şartını koştu. Ben de bu şart üzerine biat ettim. Şu mescidin Rabbine andolsun ki hepinize karşı nasihatçi olacağım." Cerir sonra bağışlanma dileyip minberden indi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ıman 1/137 (57) ve Müslim, ıman 1/75 (56) rivayet ettiler.

 

 

 

22471 (20)- Cerir b. Abdillah el-Beceli der ki: Biat etmek istediğim zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Bana şartlarını söyle! Zira hangi şartların koşulacağını sen daha iyi bilirsin" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece Allah'a kulluk eder, O'na hiçbir şeyi ortak koşmazsın. Farz namazları kılarsını farz kılınan zekatı verirsin, müslümanlara karşı nasihatçi olup kafirlerden uzak durursun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Aynısını Buhari, zekat 3/267 (1401) ve Nesai7/14 7 (4175) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Umame

 

22472- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah: ''Kulumun yapacağı en iyi ibadet bana karşı samimi olmasıdır'' buyurdu.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bağavi Şerhu's-Sünne (13/96) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (8/175) rivayet ettiler.

 

 

7. Ebu Mes'ud

 

22473- Ebu Mes'ud'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisiyle istişare edilen kişi, güvenilir kişi olmalıdır'' buyurmuştur

Şizin ayrıca ''Bir hayrın yapılmasına vesile olan kişi, onu yapmış kişi gibidir'' hadisini de aktarmıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2449) ve İbn Mace (3746) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ