MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 5- Kişinin Çocukları ve Terbiye Edilmeleri ile ilgili Hususlar

 

5. Cabir b. Semure

 

22305 (1) Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin çocuğunu terbiye etmesi, her gün sadaka olarak yarım st( yiyecek vermesinden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babam, Nasih Ebu Abdillah'tan bu hadis dışında başka bir hadis rivayet etmiş değildir."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi4/337 (1951, "ğarıb") rivayet etti.

 

 

 

22306 (2)-Z Cahir b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin veya birinizin çocuğunu terbiye etmesi, her gün sadaka olarak yarım Sa' yiyecek vermesinden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babam, ravi Nüsih'in zayıflığından dolayı bu hadisi NIüsned'e almamıştır. Bunu da bana nadir rivayetler cümlesinden yazdırınıştır."

 

 

6. İsmail b. Umeyye'nin Dedesi

 

22307 (1) İbn Said b. el-As'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne babanın çocuğu na verebileceği en güzel hediye, güzel bir terbiyedir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Hakim (4/263) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (1673, 8651) rivayet ettiler.

 

 

 

22308 (2)-Z Eyyub b. Musa'nın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne babanın çocuğuna verebileceği en güzel hediye, güzel bir terbiyedir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

22309 (3)-Z Eyyub b. Musa'nın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne babanın çocuğuna verebileceği en güzel hediye, güzel bir terbiyedir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

7. Nu'man b. Beşir

 

22310 (1)-z Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuklarınız arasında eşit davranın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22311 (2)-Z Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuklarınız arasında eşit davranın '' buyurmuştur.

 

 

 

22312 (3)-Z Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuklarınız arasında adaletli olun! Çocuklarınız arasında adaletli olun! Çocuklarınız arasında adaletli olun!'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

16353 (13)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ