MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Kız Çocuklarına ve Kız Kardeşlere iyi Davranmak    FARKLI HADİSLER

 

1. Ukbe b. Amir

 

22313- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kız çocuklarını kötü görmeyin. Zira onlar, cana yakın ve değerlidirIer'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/856) rivayet etti.

17708 (1)' de tekrar etmiştir,

 

 

2. İbn Abbas

 

22314 (1) İkrime der ki: Medine'de Zeyd b. Ali'nin yanında oturuyordum. Bir ara Şurahbil Ebu Sa'd adında yaşlı bir adam oraya uğradı. Zeyd ona: "Ey Ebu Sa'd! Nereden geliyorsun?" diye sorunca, adam şu karşılığı verdi: "Müminlerin emirinin yanından geliyorum. Ona bir hadis aktardım da: ''Bu hadisin doğru olması, benim için genç develere sahip olmaktan daha iyidir'' dedi," Adam bu hadisi orada bulunanlara da şu şekilde rivayet etti: "İbn Abbas'tan işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir müslümanın yanında iki kız çocuğu olur da onlara iyi davranıp yetiştirirse, bu iki kız çocuğu mutlaka onu cennete sokar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/551), Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (77), İbn Mace (3670), İbn Hibban (2945), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10836), Hakim (4/178) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (8683) rivayet ettiler.

 

 

 

22315 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin yanında iki kızkardeş olur da yanında durdukları sürece onlara iyi muamelede bulunursa onlardan dolayı cennete girer'' buyurmuştur.

Muhammed b. Ubeyd rivayetinde: ''Birinin yanında iki kız çocuğu olur da onları iyi davranıp yetiştirirse Allah onu cennete sokar'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/178) rivayet etmiş ve isnadının sahih olduğunu söylemiştir.

 

 

 

22316 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişinin bir kız çocuğu olur da onu toprağa gömmez, aşağılamaz ve erkek çocuklarını ondan üstün tutmazsa, Allah bundan dolayı bu kişiyi cennete sokar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/502) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

22317 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişinin üç kız çocuğu veya üç kızkardeşi ya da iki kız çocuğu veya iki kız kardeşi olur da onlara Allah'ın emrine göre muamele edip iyi davranırsa mutlaka cennete girer.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5148), Tirmizi, birr 4/320 (1916, "ğarib") ve İbn Ebi Şeybe 8/365 (5490) rivayet ettiler.

 

 

 

22318 (2)- Ebu Said el-Hudrl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kız çocuğunun sorumluluğunu üstlenip onları terbiye eden, şefkatle davranan ve iyilikte bulunan kişiye cennet vardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

İmam Ahmed der ki: Halid b. Abdillah et-Tahhan, Malik b. Enes, Ebu'l-Ahvas ve Hammad b. Zeyd hicri yüz yetmiş dokuz yılında vafat ettiler. Ancak Malik, Hammad b. Zeyd'den kısa bir süre önce vefat etmiştir. İşte ben de o yıl hadis öğrenmeye başlamıştım. Huşeym'in kapısındayken cebaiz veya menasik konularında hadisleri okuyor, biz de yazıyorduk. O sırada Basra ahalisinden bir adam geldi ve: "Hammad b. Zeyd vefat etti" dedi.

 

 

4. Enes b. Malik

 

22319 (1) Sabit, Enes'ten veya bir başkasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İki ya da üç kız çocuğunun veya iki ya da üç kız kardeşin sorumluluğunu, onlar yetişene veya kendisi ölene kadar üstlenen kişiyle (cennette) şu ikisi gibi yakın oluruz" buyurdu ve işaret parmağı ile orta parmağını gösterdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Ebu Ya'la (3448) ve İbn Hibban (447) rivayet ettiler.

 

 

 

22320 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İki ya da üç kız çocuğu olup da onlara Allah'ın emrine göre muamele edip onlara karşı sorumluluklarını yerine getiren kişiyle cennette şu şekilde beraber oluruz" buyurdu ve dört parmağını gösterdi.

 

[Hasen]

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

22321- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kız çocuğu olup da bunları himaye eden, merhamet eden ve sorumluluklarını üstlenen kişiye cennet mutlaka vacip olur'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Şayet iki kız ise?" diye sorulunca: ''İki kız da olsa öyledir'' buyurdu. Şayet oradakilerden biri "Ya bir kız olursa?" diye soracak olsaydı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna da "Bir kız da öyledir" karşılığını verecekti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'/-müfred'de (78) rivayet etti.

 

 

6. Ukbe b. Amir

 

22322- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kızı olup da onlara sabreden, yedirip içiren ve en güzeliyle giydiren kişiye bu iki kız cehennem ateşine karşı bir perde olurlar'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, edeb 2/1210 (3669) rivayet etti.

 

 

7. Ebu Hureyre

 

22323- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kızı olup da darlıkta da, bollukta da bunların sorumluluğuna sabreden kişiyi Allah cennete sokar'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki kız olursa?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki kız da olsa öyledir'' buyurdu. Başka bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ya bir kız olursa?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kız da olsa öyledir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/176) rivayet etti.

 

 

8. Suraka b. Malik

 

22324- Suraka b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Suraka! En üstün ve en büyük sadakanın ne olduğunu sana söyleyeyim mi?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Senden başka nafakasını temin edecek kimsesi olmayan ve sana geri dönen kızına verdiğin sadakadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (s. 44, no. 80), İbn Mace, edeb 2/1209 (3667), Taberani, M. elKebir'de 7/129 (6591) ve Hakim (4/176) rivayet ettiler.

 

 

9. Avf b. Malik

 

22325 (1) Avf b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "üç kızı veya üç kız kardeşi ya da iki kızı veya iki kız kardeşi olup da yetişene veya ölene kadar onlara Allah'ın emrine göre muamele edip iyi davranan kişiye bu kızlar cehennem ateşine karşı bir perde olurlar.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/102) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (8679) rivayet ettiler.

 

 

 

22326 (2)- Avf b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kızı olup da yetişene veya kendisi ölene kadar onlara infakta bulunan müslüman kula bu kızlar cehennem ateşine karşı bir perde olurlar'' buyurdu. Kadının biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki kız olursa?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki kız da olsa öyledir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

10. Hz. Aişe

 

22327 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Kadının biri iki kız çocuğuyla birlikte yanıma girdi. Ona bir hurma tanesi verdiğimde ikiye bölüp kızlarına verdi. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediğimde: "Yanında böylesi kızlar bulunan kişi,anlara iyi davrandığı zaman cehenneme karşı onun perdesi olurlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat 3/283 (1418), Müslim, birr 4/2027 (2629) ve Tirmizi, birr 4/319 (1933, "hasen") rivayet ettiler.

 

 

 

22328 (2)- Hz. Aişe der ki: Kadının biri iki kız çocuğuyla birlikte yanıma girdi ve benden bir şeyler istedi. Ancak bir hurmadan başka ona verebilecek bir şey bulamadım. Kadın verdiğim hurmayı ikiye bölüp kızlarına verdi ve kendisi ondan yemedi. Sonra kızlarıyla birlikte kalkıp gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde kadının yaptığını anlattım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında böylesi kızlar bulunan kişi, onlara iyi davrandığı zaman cehenneme karşı onun perdesi olurlar" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22329 (3)- Hz. Aişe der ki: Yoksul bir kadın iki kız çocuğuyla yanıma geldi. Ona üç tane hurma verdiğimde iki tanesini kız çocuklarına verdi. Diğerini ağzına koymak isterken kız çocukları onu da istedi. Bunun üzerine kadın yemek istediği o hurmayı da ikiye bölüp kızlarına verdi. Kadının bu yaptığı çok hoşuma gitti. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının bu yaptığını anlattığımda: ''Kızlarına bu yaptığından dolayı Allah kadına cenneti vacip kılıp cehennemden azat etti'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/38) rivayet etti.

 

 

 

22330 (4)- Hz. Aişe der ki: Kadının biri iki kız çocuğuyla birlikte yanıma girdi. Ancak bir hurmadan başka ona verebilecek bir şey bulamadım. Kadın verdiğim hurmayı ikiye bölüp kızlarına verdi ve kendisi ondan yemedi. Sonra kızlarıyla birlikte kalkıp gitti. Hemen ardından Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde kadının yaptığını anlattım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında böylesi kızlar bulunan kişi,onlara iyi davrandığı zaman cehenneme karşı onun perdesi olurlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22331 (5)- Hz. Aişe der ki: Kadının biri iki kız çocuğuyla birlikte yanıma girdi. Kadına bir tane hurma verdim. Kadın verdiğim hurmayı ikiye bölüp kızlarına verdi ve kendisi ondan yemedi. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde kadının yaptığını anlattım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "yanında böylesi kızlar bulunan kişi,anlara iyi davrandığı zaman cehenneme karşı onun perdesi olurlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

11. ümmü Seleme

 

22332- Muttalib b. Abdullah el-Mahzumi der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Ümmü Seleme'nin yanına girdiğimde bana: "Evladım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir şeyi sana da söyleyeyim mi?" deyince: "Anneciğim! Tabi ki söyle" karşılığını verdim. Bunun üzerine şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah rızası için yanında bulunan iki kız çocuğu na veya iki kız kardeşine veya akrabalarından iki kıza kendi ayakları üzerinde durana kadar harcamada bulunan ve sorumluluklarını üstlenen kişiye bu kızlar cehennem ateşine karşı bir perde olurlar, ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani 23/392 (938) rivayet etti. Heysemi (8/157) zayıf olduğunu söylemiştir.

 

 

SONRAKİ