MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Anne Babanın Dostlarına ve Diğer Akrabalara iyi Davranmak

 

1. İbn Ömer

 

22277 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İyiliklerin en güzeli, kişinin (ölen) babasının sevdiği kimselerle bağlarını koparmamasıdır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/277), Ebu Davud (5143) ve İbn Hibban (431) rivayet ettiler.

 

 

 

22278 (2)- Abdullah b. Dinar bildiriyor: İbn Ömer hac yolunda iken bedevinin biri yanına uğradı. İbn Ömer ona: "Sen filanın oğlu değil misin?" diye sorunca, bedevi: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Ömer deveye binmekten usandığı zamanlarda bindiği bir merkebi ve başını bağladığı bir sarığı bedeviye verdi. Bedevi gittikten sonra İbn Ömer'e: "Dinlenmek için bindiğin merkep ile başını sardığın sarığım bedeviye verdin. Oysa adam bir dirheme de razı olurdu" dediğimizde, İbn Ömer şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İyiliklerin en güzeli, kişinin (ölen) babasının sevdiği kimselerle bağlarını koparmamasıdır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

22279 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İyiliklerin en güzeli, kişinin (ölen) babasının sevdiği kimselerle bağlarını koparmamasıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22280 (4)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İyiliklerin en güzeli, kişinin (ölen) babasının sevdiği kimselerle bağlarını koparmamasıdır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Useyd

 

22281- Ali b. Ubeyd bildiriyor: Azatlılarımızdan, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından ve Bedir savaşına katılanlardan biri olan Ebu Useyd şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturmuşken Ensar'dan bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Annem babam öldükten sonra onlar için yapabileceğim bir iyilik var mı?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Evet! dört şey var. Biri, onlar için hayır duada bulunup, bağışlanma dilemendir. İkincisi vasiyetlerini yerine getirmendir. üçüncüsü (hayatındaki) arkadaşlarına gereken saygıyı göstermendir. Bir diğeri de sana yakınlıkları ancak onlar vasıtasıyla olan kişilerle bağlarını koparmamandır. Anne babanın ölümünden sonra onlara yapman gereken iyilikler bunlardır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb (5142) ve İbn Mace 2/1208 (3664) rivayet ettiler. Hakim (4/154) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

3. Cabir

 

22282- Cabir der ki: Ebu Mezkur adında biri müdebberlik akdi ile Yakub el-Kıbti adında bir kölesini azat etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Ondan başka malı var mı?'' diye sordu. "Hayır, yok" denilince: ''Onu kim benden satın alır?'' diye sordu. Bunun üzerine köleyi Ömer b. el-Hattab'ın damadı Nuaym b. en-Nehham sekiz yüz dirheme  satın aldı. Resulullah bu meblağı adama (Ebu Mezkur'e) gönderdi ve ona şöyle buyurdu: ''Bunu önce kendine harca. Bir şeyartarsa allene harca. Allene harcadıktan sonra bir şeyartarsa akrabalarına harca. Onlara harcadıktan sonra yine artarsa o zaman şuraya buraya (etrafındakılere) dağıtmaya başlarsın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (16664), Tahavi, Şerhu müşkili'l-asar'da (4930) ve İbn Hibban (4931) rivayet ettiler.

13986 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. İbn Ömer

 

22283- İbn Ömer der ki: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben büyük bir günah işledim. Nasıl tövbe edebilirim?" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Annen baban hayatta mı?'' diye sorunca, adam: "Hayır!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Teyzen var mı?'' diye sorunca, adam: "Evet!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman ona Iyilikte bulun!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/117,118) ve Hakim (4/155) rivayet ettiler.

 

 

5. Meymune

 

22284 (1) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Meymune der ki: Bir cariyemi azat etmiştim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girince cariyemi azat ettiğimi söyledim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sana bunun mükafatını versin! Ancak onu dayılarına vermiş olsaydın daha fazla sevap alırdın!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hibe 5/18 (2592), Müslim, zekat 2/693 (999), Ebu Davud, zekat 2/132 (1690) ve Beyhaki (6/59) rivayet ettiler.

 

 

 

22285 (2)- Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Meymune der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir cariyemi azat etmiştim. Bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde: ''Onu dayılarına vermiş olsaydın daha fazla sevap alırdın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

6. Enes b. Malik

 

22286 (1) Şu'be der ki: Muaviye b. Kurre'ye: "Enes'in: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nu'man b. Mukarrin'e: ''Bir kavmin (kabilenin) kızkardeşlerinin oğlu (yani anne tarafından yakınları) da kendilerindendir'' buyurdu'' dediğini işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahİlı]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib (4/221), Ebu Davud, edeb 4/232 (5122) ve Nesai, nikah 5/106 (2610) rivayet ettiler.

 

 

 

22287 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kavmin (kabilenin) kızkardeşlerinin oğlu da kendilerindendir'' buyurmuştur.

 

[Sahİh]

 

 

 

22288 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'ı bir araya topladıktan sonra: ''İçinizde sizlerden olmayan var mı?'' diye sordu. "Hayır, sadece kızkardeşimizin bir oğlu var" dediklerinde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kavmin kızkardeşlerinin oğlu da kendilerindendir'' veya: ''Kavimden (kabileden)dir'' buyurdu.

Şu'be der ki: "Bu hadisi Muaviye b. Kurre'ye aktardığımda Enes'ten bunu rivayet etti."

 

[Sahİh]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3146, 6762, 3538, 4334), Müslim (2403), Tirmizi (3901) ve Nesai (5/106) rivayet ettiler.

 

 

 

22289 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kavmin kızkardeşlerinin oğlu da kendilerindendir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22290 (5)- Şu'be der ki: Muaviye b. Kurre Ebu İyas'a: "Enes'in: ''Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nu'man b. Mukarrin'e: ''Bir kavmin kızkardeşlerinin oğlu da onlardan -veya- kendilerindendir'' buyurdu'' dediğini işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

22291 (6)- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (bir araya topladığı) Ensar'a: ''İçinizde sizlerden olmayan var ml?'' diye sordu. "Kızkardeşimizin bir oğlu var" dediklerinde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kavmin kızkardeşlerinin oğlu da onlardan -veya- kendilerindendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22292 (7)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kavmin (kabilenin) kızkardeşlerinin oğlu da onlardan -veyakendilerindendir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22293 (8)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kavmin kızkardeşlerinin oğlu da kendilerindendir'' buyurmuştur.

 

 

7. Rita'a b. Rafi'

 

22294 (1) İsmail b. Ubeyd b. Rifa'a'nın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kavmin azatlısı kendilerindedir. Bir kavmin kızkardeşlerinin oğlu kendilerindendir. Bir kavmin anlaşmalısı da kendilerindedir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

22295 (2)- İsmail b. Ubeyd b. Rifa'a, babasından, dedesinden bildiriyor:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kureyşlileri bir araya topladıktan sonra:

''İçinizde sizlerden olmayan var mı ?'' diye sordu. "Hayır, sadece kızkardeşimizin bir oğlu, bir anlaşmalımız bir de azatlımız var" dediklerinde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kızkardeşinizin oğlu sizlerden biridir. Anlaşmalmız sizlerden biridir. Azatlınız da sizlerden biridir. Kureyşli (mümin)ler emanet sahibi güvenilir kişilerdir. Bundan dolayı onların canlarına kasdeden kişiyi Allah yüz üst cehenneme atar.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (75) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4545) rivayet ettiler.

27805 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22296 (3)- İsmail b. Ubeyd b. Rifa'a b. Rafi' ez-Zuraki'nin, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anlaşmalımız bizlerden biridir, azatlımız bizlerden biridir, kızkardeşimizin oğlu da bizlerden biridir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

8. Enes

 

22297- Enes der ki: "Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz"[Al-i İmran 92] veya: "Kim Allah'a güzel bir ödünç verecek olursa, Allah da onun karşılığını kat kat verir"[Hadıd 11] ayeti nazil olunca, Ebu Talha b. Sehl el-Ensari, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Falan yerdeki bahçemi Allah yolunda veriyorum. Eğer bunu gizlice yapmam mümkün olsaydı açıklamazdım" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu akrabalarının -veya- ailenin fakirleri arasında paylaştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/289; 4/386) ve Darakutni (4/191) rivayet ettiler. 16430 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ