MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Kişinin Çocukları ve Terbiye Edilmeleri ile ilgili Hususlar

 

1. Ebu Hureyre

 

22298- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi öldüğü zaman hayrı devam eden sadaka, kendisinden faydalanılan bir ilim ve kendisine dua eden çocuk olmak üzere üç şey dışında ameli kesilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1631), Tirmizi (1376) ve Nesai (6/251) rivayet ettiler.

16427 (l)'de tekrar etmiştir,

 

 

2. Eş'as b. Kays

 

22299- Eş'as b. Kays der ki: Kinde kabilesinden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelen heyetin içinde ben de vardım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Çocuğun var mı?'' diye sorunca: "Buraya gelirken Cemd'in kızından bir oğlum oldu. Ancak onun yerine kabilemin doymıasını temenni ederdim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Öyle deme! Zira çocuklar kişi için neşe kaynağıdır ve (çocukken) ölmeleri halinde sevap kazanmana vesile olurlar. Ama kişinin ürkek ve endişeli olmasına sebebiyet verdiklerini söylersen haklı olursun. Zira onlar kişiyi ürkek ve endişeli yaparlar.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 1/236 (646) rivayet etti. Hakim (4/239) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

3. Havle binti Hakim

 

22300- Ömer b. Abdilaziz der ki: Salih bir kadın olan Havle binti Hakim'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızının çocuklarından birini kucağına almış bir şekilde dışarı çıkıp: "Vallahi sizler insanı ürkek ve cimri yaparsınız. Yine de Allah'ın ihsan ettiği bir çiçeksiniz! Müslümanların da Allah'ın emriyle yaptıkları son savaş Vec'de olmuştur'' demeye başladı.

 

Süfyan başka bir defasında rivayet ederken: ''Siz kişiyi cimri yaparsınız! Siz kişiyi ürkek yaparsınızlı lafzını kullanmıştır.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/317 (1910), Humeydi 1/160 (334) ve Beyhaki (10/202) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ