MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Annesi Tarafından Karısını Boşaması istenen Adamın Hikayesi

 

1. Ebu'd-Derda

 

22270 (1) Ebu Abdirrahman es-Sülemi bildiriyor: Adamın birisinin annesi veya babası karısını boşamasını istemişti. Adam da boşaması halinde yüz köleyi az at etmeyi adamıştı. Adam konuyu sormak için Ebu'dDerda'nın yanına geldi. Ebu'd-Derda kuşluk namazını kılıyordu. Kuşluk namazını uzunca tuttuktan sonra öğle ile ikindi arasında da namaz kıldı. Sonrasında konuyu sorduğunda Ebu'd-Derda şöyle dedi: "Adağını yerine getir ve anne babana itaat et. Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne baba (rızası) cennet kapıları içinde en merkezi kapıdır'' buyurduğunu işittim. Sen de ya anne babanın sözünü dinle ya da bu kapıdan vazgeç."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/311 (1900, "sahih"), İbn Mace 1/675 (2089), İbn Ebi Şeybe (8/352), İbn Hibban (s. 496, no. 2023) ve Bağavi, Şehu's-Sünne'de 13/10 (3421) rivayet ettiler. Hakim (4/152) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

22271 (2)- Ebu Abdirrahman es-Sülemi der ki: Adamın biri Ebu'dDerda'ya geldi ve: "Karım amcam kızıdır ve onu çok seviyorum. Ancak annem onu boşamamı istiyor" dedi. Ebu'd-Derda şu karşılığı verdi: "Ne karını boşamanı, ne de annene karşı gelmeni söyleyebilirim. Ancak Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir sözü sana söyleyeyim. Zira Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne (rızası) cennet kapıları içinde en merkezi kapıdır'' buyurduğunu işittim. Artık istersen boşa, istersen de yanında tut."

 

[Sahih]

 

 

 

22272 (3)- Ebu Abdirralıman es-Sülemi der ki: Adamın biri annesinin ısrarlarıyla sonunda evlendi. Ancak daha sonra annesi karısından boşanmasını istedi. Adam da konuyu danışmak üzere Şam'da bulunan Ebu'd-Derda'nın yanına gitti. Ona: "Annemin ısrarları üzerine evlendim. Ancak şimdi ondan boşanmamı istiyor" deyince, Ebu'd-Derda şu karşılığı verdi: "Ne karını boşamanı, ne de onu yanında tutmanı söyleyebilirim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Anne baba (rızası) cennet kapıları içinde en merkezi kapıdır'' buyurduğunu işittim. Sen de artık istersen bu kapıdan malırum kal, istersen de bu kapıya sahip ol." Sonrasında adam dönüp karısından boşandı.

 

[Sahih]

 

 

 

22273 (4)- Ebu Abdirrahman es-Sülemi der ki: "Kabilemizden bir adam vardı..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını "Anne baba (rızası) cennet kapıları içinde en merkezi kapıdır'' lafzıyla aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22274 (5)- Ebu'd-Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Anne baba (rızası) cennet kapıları içinde en merkezi kapıdır. Artık istersen bu kapıya sahip ol ya da ondan mahrum kal.''

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

22275 (1) Hamza b. Abdullah b. Ömer, babasından bildiriyor: Benim sevdiğim, ama babamın lıoşlanmadığı bir kadınla evlenmiştim. Babam onu boşamamı söyledi, ama ben reddettim. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip şikayette bulununca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni çağırdı ve: ''Ey Abdullah! Karını boşa'' buyurdu. Ben de onu boşadım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (5/222) rivayet etti.

 

 

 

22276 (2)- Hamza b. Abdullah b. Ömer, babasından bildiriyor: Benim sevdiğim, ama babam Ömer'in lıoşlanmadığı bir kadınla evlenmiştim. Babam onu boşamamı söyledi, ama ben reddettim. Bunun üzerine babam Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Abdullah b. Ömer hoşlanmadığım bir kadınla evli. Boşamasını söyledim, ama kabul etmedi" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Abdullah! Karını boşa!" buyurunca da boşadım.

 

[Sahih]

 

18178 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ