MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 2- Anne Babaya iyilik Yapmak, Anne Baba Hakları    FARKLI HADİSLER

 

2. Ubey b. Malik

 

22242 (1) Ubey b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne babası veya ikisinden biri yanında yaşlanmalarına rağmen yine de cehenneme giren kişiyi Allah rahmetinden uzak tutup kahretsin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 1/202 (544) rivayet etti.

 

 

 

22243 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.  [Sahih]

 

 

 

22244 (3)- Ubey b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne babası veya ikisinden biri yanında yaşlanmalarına rağmen yine de cehenneme giren kişiyi Allah rahmetinden uzak tutsun'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22245 (4)- Ubey b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne babası veya ikisinden biri yanında yaşlanmalarına rağmen yine de cehenneme giren kişiyi Allah rahmetinden uzak tutup kahretsin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Malik b. Amr

 

22246 (1) Malik b. Amr el-Kuşeyri der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Kişi müslüman bir köleyi azat ettiği zaman kölenin her bir kemiğine karşılık onun bir kemiği cehennem ateşinden kurtulmuş olur. Anne babasından birisi yanında yaşlanmasına rağmen hala, bağışlanmayan kişiyi Allah rahmetinden uzak tutsun. Müslüman bir anne babanın yetim çocuğunun, ihtiyaç kalmayana kadar yiyecek ile içeceğini karşılayan kişi cenneti hakeder.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  İbn Sa'd (7/41) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (11031) rivayet ettiler.

22362 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

22247 (2)- Zurare b. Evfa'nın, kabilesinden Malik veya İbn Malik adında bir adamdan bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslüman bir anne babanın yetim çocuğunun, ihtiyaç kalmayana kadar yiyecek ile içeceğini karşılayan kişi, cenneti mutlaka hak eder. Kişi bir köleyi veya müslüman birini azat ettiği zaman bu köle onun cehennemden kurtuluşu olur. Anne babası veya ikisinden biri yanında yaşlanmalarına rağmen yine de cehenneme giren kişiyi Allah rahmetinden uzak tutsun. ''

 

[Hasen]

 

 

4. Mikdam b. Ma'di Kerib

 

22248 (1) Mikdam b. Ma'di Kerib el-Kindi'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah annelerinize iyi davranmanızı emrediyor. Allah babalarınıza iyi davranmanızı emrediyor. Allah en yakınından başlamak suretiyle akrabalarınıza iyilikte bulunmayı emrediyor.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1207 (3661) ve Beyhaki (4/179) rivayet ettiler.

 

 

 

22249 (2)- Mikdam b. Ma'di Kerib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah en yakınından başlamak suretiyle akrabalarınıza iyilikte bulunmayı emrediyor'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Hidaş Ebu Selame

 

22250 (1) Ebu Selame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişinin annesine iyi davranmasını öğütlüyorum. Kişinin annesine iyi davranmasını öğütlüyorum. Kişinin annesine iyi davranmasını öğütlüyorum. Kişinin babasına da iyi davranmasını öğütlüyorum. İhtiyaçları kendisine ağır gelecek olsa da kişinin yakın akrabalarına iyi davranmasını öğütıüyorum.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1206 (3657), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4187) ve Hakim (4/150) rivayet ettiler.

 

 

 

22251 (2)- Hidaş Ebu Selame'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişinin annesine iyi davranmasını öğütlüyorum. Kişinin annesine iyi davranmasını öğütlüyorum. Kişinin annesine iyi davranmasını öğütıüyorum. Kişinin babasına iyi davranmasını öğütıüyorum. Kişinin babasına iyi davranmasını öğütlüyorum. İhtiyaçları kendisine ağır gelecek olsa da kişinin yakın akrabalarına iyi davranmasını öğütlüyorum. ''

 

[Hasen]

 

 

 

22252 (3)- Hidaş Ebu Selame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişinin annesine iyi davranmasını öğütıüyorum ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

6. Muaviye b. Hayde

 

22253 (1) Behz b. Hakim b. Muaviye, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! ilk kime iyilik etmem gerek?" diye sorduğumda: ''Annene!'' buyurdu. "Sonra kime?" diye sorduğumda: ''Yine annene!'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sonra kime?" diye sorduğumda: ''Yine annene'' buyurdu. "Sonra kime?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonra ise babana, sonra da en yakınından başlamak suretiyle akrabalarına'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/338 (5139) ve Tirmizi, birr 4/309 (1897, "hasen") rivayet ettiler. Hakim (4/150) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

22254 (2)- Behz, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! İlk kime iyilik etmem gerek?" diye sorduğumda: ''Annene!'' buyurdu. "Sonra kime?" diye sorduğumda: ''Yine annene!'' buyurdu. "Sonra kime?" diye sorduğumda: ''Yine annene! Sonra ise babana, sonra da en yakınından başlamak suretiyle akrabalarına!" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu Hureyre

 

22255 (1) Ebu Hureyre der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benden iyilik görmeyi en çok kim hak eder?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annen'' buyurdu. Adam: "Sonra kim?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonra yine annen'' buyurdu. Adam: "Sonra kim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yine annen'' buyurdu. Adam: "Sonra kim?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Baban'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/2), Müslim, birr 4/1974 (2548) ve Tirmizi, birr 4/309 (1897) rivayet ettiler.

 

 

 

22256 (2)- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benden iyilik görmeyi en çok kim hak eder?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! vallahi bunun bilgisi sana verilecektir'' buyurdu. Adam: "Peki, kim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annen'' buyurdu. Adam: "Sonra kim?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yine annen'' buyurdu. Adam: "Sonra kim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Baban'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22257 (3)- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Bana neyi emredersin?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annene iyi davranmayı'' buyurdu. Adam bir daha aynı şeyi söyleyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Annene iyi davranmayı'' buyurdu. Adam bir daha aynı şeyi söyleyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Annene iyi davranmayı'' buyurdu. Adam dördüncü defa aynı şeyi sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Babana iyi davranmayı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Esma binti Ebi Bekr

 

22258 (1) Hişam, babasından, o da annesinden bildiriyor: Kureyşlilerle yapılan anlaşma (Hudeybiye anlaşması) zamanında müşrik biri olan annem yardım için bana geldi. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ona yardım edeyim mi?" diye sorduğumda: ''Evet'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hibe 5/233 (2620), Müslim, zekat 2/696 (1003) ve Ebu Davud, zekat 2/127 (1668) rivayet ettiler.

 

 

 

22259 (2)- Ahmed başka bir kanalla Esma'dan bir öncekinin aynısını rivayet eder, ancak: "Kureyşlilerin Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlaşma yaptıkları dönemde müşrik biri olan annem bana geldi" lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

 

 

22260 (3)- Esma binti Ebi Bekr der ki: Kureyşlilerin Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlaşma yaptıkları dönemde müşrik biri olan annem yardım istemek üzere bana geldi. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müşrik biri olan annem yardım için bana geldi. Ona yardımda bulunayım mı?" diye sorduğumda: ''Evet, annene yardımda bulun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

22261 (4)- Esma binti Ebi Bekr der ki: Kureyşlilerin Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlaşma yaptıkları dönemde müşrik biri olan annem yardım istemek üzere bana geldi. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Müşrik biri olan annem yardım için bana geldi. Ona yardımda bulunayım mı?" diye sorduğumda: ''Annene yardımda bulun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22262 (5)- Esma binti Ebi Bekr der ki: Kureyşlilerle yapılan anlaşma (Hudeybiye anlaşması) zamanında müşrik biri olan annem yardım istemek üzere bana geldi. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Müşrik biri olan annem yardım için bana geldi. Ona yardımda bulunayım mı?" diye sorduğumda: ''Olur! annene yardımda bulun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22263 (6)- Esma binti Ebi Bekr der ki: Kureyşlilerin Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlaşma yaptıkları dönemde müşrik biri olan annem yardım istemek üzere bana geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Müşrik biri olan annem yardım için bana geldi. Ona yardımda bulunayım mı?" diye sorduğumda: ''Annene yardımda bulun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Ravi der ki: "Sanırım bu kadın, Esma'nın sütannesiydi."

 

 

9. Bir Adam

 

22264 (1) İyad b. Mersed veya Mersed b. İyad bildiriyor: Kabilemizden bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Beni cennete sokacak bir amel söyle" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne babandan hayatta olan var ml?'' diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu birkaç defa sorunca adam: "Hayır, yok" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman su içir'' buyurdu. Adam: "Nasıl içireyim" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Su başına gelenlere su kabını ver, suyu olmayanlara da su götür'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 17/370 (1014) rivayet etti.

 

 

 

22265 (2)- İyid b. Mersed veya Mersed b. İyid bildiriyor: "Kabilemizden bir adam Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini cennete sokacak bir ameli sordu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını ''Su başına gelenlere su kabını verir, suyu olmayanlara da su götürürsün'' lafzıyla aktardı.

 

[Zayıf]

 

 

10. Abdullah b. Amr

 

22266- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Bedevinin biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Babam malımdan alıyor" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de, malın da babana aitsiniz. Yiyebileceğiniz en temiz şey kendi kazancınızdır. Çocuklarınızın malları da kazancınız arasındadır, Bundan dolayı bu mallardan afiyetle yiyebilirsiniz'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbnu'l-Carud (995), Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (7/480) ve Tahavi, Şerh meani'lasar'da (4/158) rivayet ettiler. 15100 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

11. Hz. Aişe

 

22267 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rüyamda kendimi cennette gördüm. İçeride bir okuma sesi işittim. ''Bu kim?'' diye sorduğumda, bana: ''Harise b. en-Nulman'' dediler. İşte iyilerinizin konumu budur. İyilerinizin sonu budur. '' Harise de insanlar içinde annesine en fazla iyilikte bulunan kişiydi.

 

[Sahih]

 

2267 (1)'de tekrar etmiştir. 26588 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22268 (2)- !Buradaki hadis üsttekinin yanlışlıkla tekran olduğundan tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

22269 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: '' (Rüyamda) cennete girdiğimde içeride bir okuma sesi işittim. ''Bu kim?'' diye sorduğumda, bana: ''Harise b. en-Nulman'' dediler. İşte iyilerinizin konumu budur. İşte iyilerinizin sonu budur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak 11/132 (20119), Ebu Ya'la 7/399 (4425), İbn Hibban (7014) ve Humeydi 1/136 (285) rivayet ettiler. Hakim (3/208) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır. Heysemi (15736) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ