MÜSNED-İ HANBEL

SALİH AMELLERE TEŞVİK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Salih Amellere Teşvik, Aksi Yöndeki Amellerden Sakındırma

 

1. Ebu Umame

 

22218- Süleym b. Amir el-Kelai der ki: Ebu Umame'nin şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ced'a adlı devesine binmiş, sesini insanlara duyurabilmek için üzenginin üzerinde ayakta dikilmiş bir şekilde en yüksek sesiyle: ''Beni duyuyor musunuz!'' diye seslendiğini işittim. Kenarlardan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bize ne söyleyeceksin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbinize kulluk edin, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan ayında orucunuzu tutun ve başınızda bulunan yöneticinize itaat edin ki Rabbinizin cennetine giresiniz!'' buyurdu.

Ona: "Ey Ebu Umame! O zamanlar kaç yaşlarındaydın?" diye sorduğumda: "Otuz yaşlarındaydım, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına yaklaşabilmek için bir deveyi bile itekliyordum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Malik el-Eş'ari

 

22219 (1) Ebu Malik el-Eş'ari'nin bildirdiğim\ göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Temizlik iman'ın yarısıdır. Elhamdulillah (demenin sevabı) Mizan'ı doldurur. ''Sübhanallah vallahu ekber, ve la ilahe illallah vallahu ekber (=Allah'ı her türlü eksiklikten tenzih ederim. Allah büyükler büyüğüdür. Allah'tan başka ilah yoktur. Allah büyükler büyüğüdür)'' demenin sevabı göklerle yerin arasını dolduracak kadardır. Namaz kişinin hayatını nurIandımı zekat imanının delilidir. Sabır kişinin yolunu aydınlatır. Kur'an da senin ya lehinde, ya da aleyhinde delilolur. Güne başlayan her bir insan gün içinde ya (hayırlı amellerle) nefsini (cehennemden) kurtarır ya da (günahlara bulaşarak) onu helaka sürükler.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, taharet 1/203 (223), Tirmizi, da'vat 5/535 (3517, "sahih"), Nesai, zekat 5/5 (2437), İbn Mace, taharet 1/102 (280) ve Darimi, taharet 1/174 (653) rivayet ettiler.

 

 

 

22220 (2)- Ebu Malik el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Temizlik imanın yansıdır. Elhamdulillah (demenin sevabı) Mizan'ı doldurur. ''Sübhanallah vallahu ekber, ve-la ilahe illallah vallahu ekber (=Allah'ı her türlü eksiklikten tenzih ederim. Allah büyükler büyüğüdür. Allah'tan başka ilah yoktur. Allah büyükler büyüğüdür)'' demenin sevabı; göklerle yerin arasını dolduracak kadardır. Namaz kişinin hayatını nurIandırırı zekat imanının kanıtıdır. Sabır kişinin yolunu aydınlatır. Kur'tın da senin ya lehinde, ya da aleyhinde delilolur. Güne başlayan her bir insan gün içinde ya (hayırlı amellerle) nefsini (cehennemden) kurtarır ya da (günahlara bulaşarak) onu helaka sürükler. ''

 

[Sahih]

 

 

 

22221 (3)- Ebu Malik el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Temizlik imanın yarısıdır ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır. Ancak: ''Namaz kişinin imanının delilidir. Sadak'a da kişinin hayatını nurlandırır'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Malik el-Eş'ari

 

22222 Ebu Malik el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cennette dışı içeriden, içi de dışarıdan görülebilen bir ev vardır. Allah bu evi yemek ikramında bulunan, güzel sözler söyleyen, oruçlarını tutan ve herkes uykudayken namaza kalkan kişiler için hazırlamıştır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak 11/418 (20883), İbn Huzeyme 3/306 (2137), Beyhaki (4/301), Taberani, M. el-Kebir'de 3/301 (3466) ve İbn Hibban (s. 168, no. 641) rivayet ettiler. Hakim (1/80) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ