MÜSNED-İ HANBEL

SALİH AMELLERE TEŞVİK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 5- Salih Amellere Teşvik, Aksi Yöndeki Amellerden Sakındırma

 

4. Durre binti Ebi Leheb

 

22223 (1) Durre binti Ebi Leheb der ki: Aişe'nin yanındayken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeriye girdi ve: ''Abdest için bana su verin'' buyurdu. Aişe'yle birlikte su kabına doğru koştuk, ancak ben ondan önce aldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O sudan abdest aldıktan sonra bakışlarını bana çevirdi ve: ''Sen bendensin, ben de sendenim'' buyurdu. Yanına adamın biri getirilince adam: "Kendimden sormadım, sormam istendi" dedi. Zira bu adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberdeyken: "İnsanların en hayırlısı kim?" diye sormuş, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın dininde en fakihi ve akrabalık bağlarını en çok gözetendir'' buyurmuştu."

 

[Hasen]

 

Esved der ki: "Şerik, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cevabı içinde iki şey daha saydı, ancak onları hatırlamıyorum."

 

 

 

22224 (2)- Durre binti Ebi Leheb der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberdeyken: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIarın en hayırlısı, Allah'ın Kitab'ını en iyi okuyan, en takvalı olan, iyiliği en çok emreden, kötülükten en çok alıkoyan ve akrabalık bağlarını en çok gözetendir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

5. Muaz b. Cebel

 

22225- Muaz b. Cebel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beş vakit namazı kılan, haccını ifa eden ve Ramazan orucunu tutan kişi Allah yolunda hicret etse de, doğduğu yerde kalsa da Allah tarafından bağışlanmayı hak eder'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu insanlara haber vereyim mi?" diye sorduğumda: ''Ey Muaz! İnsanları (kendi hallerine) bırak!'' karşılığını verdi ve şöyle devam etti: ''Cennette yüz derece, her iki derece arasında yüz yıllık bir mesafe vardır. Firdevs de cennettin en yüksek ve orta yerindedir. Cennet ırmakları buradan çıkar. Bundan dolayı Allah'tan isteyecekseniz Firdevs'i isteyin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2530) ve İbn Mace (4331) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Said el-Hudri

 

22226- Akil b. Müdrik es-Sülemi bildiriyor: Adamın biri Said b. elHudrl'ye geldi ve: "Bana nasihatte bulun) dedi. Ebu Said şu karşılığı verdi: "Benim de Resulullah'tan istediğim bir şeyi benden istedin ki Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurmuştu: ''Allah'a karşı takvalı olmanı tavsiye ediyorumı zira her işin başı takvadır. Cihaddan geri durmamanı tavsiye ediyorumı zira müslümanların ruhbanlığı cihaddır. Allah'ı zikredip Kur'an okumaktan da geri durma. Zira bunu yapman semada rahmete, yeryüzünde de saygınlığa vesile olur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (52, 53) ve Kudai, Müsnedu'ş-Şihab'da (s. 431, no. 740) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ