MÜSNED-İ HANBEL

SALİH AMELLERE TEŞVİK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Allah'tan Korkmak

 

1. Mikdad b. el-Esved

 

22161- Süleyman b. Süleym der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir sözden sonra, ölürken hangi halde öldüğünü görmedikten sonra hiç kimse hakkında iyi veya kötü bir şey söylemem. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kazanın içindeki su kaynadığında nasıl altüst oluyorsa insanın kalbi ondan daha fazla karışıp, hemen değişiverir'' buyurduğu nu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 2/153 (598, 603) ve İbn Ebi Asım, Sünne'de 1/102 (226) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

22162 (1) Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki benim bildiğimi bilseydiniz çok ağları az gülerdiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı kanallardan Buhari (11/459) ve Tirmizi (3/259, 260) rivayet ettiler.

 

 

 

22163 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki benim bildiğimi bilseydinizı az güler, çok ağlardınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (111459) rivayet etti.

 

 

 

22164 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki benim bildiğimi bilseydiniz çok ağlar az gülerdiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22165 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bildiğimi bilseydinizı az güler, çok ağlardınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22166 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bildiğimi bilseydinizı az güler, çok ağlardınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/127) rivayet etti.

 

 

 

22167 (6)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Benim bildiğimi bilseydinizı az güler, çok ağlardınız. Ama siz aşırıya kaçmadan orta yolu tutun, gücünüzün yettiğini yapın ve ümitvar olun. ''

 

[Sahih]

 

 

 

22168 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki, benim bildiğimi bilseydinizı az güler, çok ağlardınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Enes b. Malik

 

22169 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bildiğimi bilseydinizı az güler, çok ağlardınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (5792) rivayet etti.

 

 

 

22170 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bildiğimi bilseydinizı az güler, çok ağlardınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4621,6486, 7295), Müslim (6193-4), Tirmizi (3056) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (11089) rivayet ettiler.

 

 

 

22171 (3)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bildiğim i bilseydinizı az güler, çok ağlardınız'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Bir Bedevi

 

22172 (1) Ebu Katade ile Ebu'd-Dehma derler ki: Kabe'ye (hacca) çokça giderdik. Bir defasında bölgenin bedevilerinden birinin yanına geldiğimizde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutup Allah'ın kendisine öğrettiklerinden bana da öğretti ve: ''Allah korkusuyla (kötü) bir şeyden uzak durduğun zaman Allah ondan daha hayırlısını sana verecektir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünenlde (5/335) rivayet etti.

 

 

 

22173 (2)- Ebu Katade ile Ebu'd-Dehma derler ki: Çokça hacca giderdik. Bir defasında bölgenin bedevilerinden birinin yanına geldiğimizde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutup Allah'ın kendisine öğrettiklerinden bana da öğretti. Ondan öğrendiklerim içinde: ''Allah korkusuyla bir şeyden uzak durduğun zaman Allah ondan daha hayırlısını sana verecektir'' sözü de vardı."

 

[Sahih]

 

 

 

22174 (3)- Ebu Katade ile Ebu'd-Dehma der ki: Bedevilerden birinin yanına geldik ve: "Resululiah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey işittin mi?" diye sorduk. Bedevi şöyle dedi: "Evet! Resululiah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah korkusuyla bir şeyden uzak durduğun zaman onun yerine Allah daha hayırlısını verecektir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ