MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

313- Felak ve Nas Surelerinin Fazileti

 

1. Ukbe b. Amir

 

22040- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Banal benzeri görülmeyen ayetler indirildi. Bunlar da: ''De ki: Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının, Rabbine sığınırım''[Felak 1-5] ayetleri ile: ''De ki: Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların ilah'ına sığınırım''[Nas 1-6] ayetleridir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2902) ve Nesai (8/254) rivayet ettiler.

 

 

 

22041 (2)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

''Muavvizeteynli (Felak ile Nas surelerini) oku. Zira bunların benzeri olan başka bir sure okuyamazsın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

22042 (3)- Ukbe b. Amir el-Cüheru der ki: Bineği üzerinde olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in peşinden gittim. Yanına gelip ellerimi ayaklarına koydum ve: "Bana Yusuf Suresinden bir şeyler akut" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında maksadına ulaşmak için Felak Süresinden daha iyisini okuyamazsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (795) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/789) rivayet etti.

 

 

 

22043 (4)- Cübeyr b. Nüfeyr bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e boz bir katır hediye edildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerine binince Ukbe onu çekmeye başladI. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ukbe'ye: ''Oku'' buyurunca, Ukbe: "Ey Allah'ın Resulü! Neyi okuyayım?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Felak Süresini oku'' buyurdu. Sonra bu süreyi ezberleyene kadar ona birkaç defa tekrarladI."

Ukbe der ki: "Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna çok da sevinmediğimi görünce: ''Sanırım bunu çok da önemsemedin! Ama namazda bundan daha iyisini okuyamazsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/252) rivayet etti.

 

 

 

22044 (5)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Felak ile Nas surelerini oku. Zira bunların benzeri olan başka bir sure okuyamazsın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

22045 (6)- Uk.be b. Amir der ki: Bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in devesini çekiyordum. Bir ara bana: ''Sana benzerleri okunamayacak olan iki sure öğreteyim mi?" diye sordu. "Tabi ki öğret" dediğimde bana Nas ile Felak surelerini öğretti. Ancak buna çok da sevinmediğimi gördü. Sabalı namazı için konakladığında namazda bu iki sureyi okudu. Sonra bana: ''Ey Ukbe! Bunları nasıl buldun?'' diye sordu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1462) ve Nesai (8/252) rivayet ettiler.

 

 

 

22046 (7)- Uk.be b. Amir el-Cühenı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana, benzerini görmediğim ayetler indirildi'' buyurdu ve Felak ile Nas surelerini okudu.

 

[Sahih]

 

 

 

22047 (8)- Uk.be b. Amir el-Cüheni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Banal benzerini görmediğim ayetler indirildi. Bunlar Felak ile Nas sureleridir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22048 (9)- Ukbe b. Amir el-Cühenı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Felak ile Nas sürelerini kastederek: ''Banal benzerini görmediğim ayetler indirildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22049 (10)- Ukbe b. Amir der ki: Bir yolculukta Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesini çekiyordum. Bir ara bana: ''Ey Ukbe! Sana okunabilecek en hayırlı sureyi öğreteyim mi?'' diye sordu. "Tabi ki öğret" dediğimde bana: ''Bunlar Felak ile Nas sureleridir'' buyurdu. Konakladığı zaman da sabah namazında bu iki süreyi okudu. Namaz sonrası bana: ''Ey Ukbe! Bunları nasıl buldun?'' diye sordu.

 

[Hasen]

 

 

 

22050 (11)- Ukbe b. Amir der ki: Bineği üzerinde olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in peşinden gittim. Yanına gelip ellerimi ayaklarına koydum ve: "Bana Hüd veya Yusuf süresini okut" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında maksadına ulaşmak için Felak Suresinden daha iyisini okuyamazsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ashabdan Biri

 

22051 (1) Ebu'l-Ala, bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculuktaydık. Bineğimiz az olduğu için nöbetleşe biniyorduk. Benim binekten inip yürüme sıram geldiğinde Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürüme sırası gelmişti. Yürürken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yetişti ve omuzuma dokunup: '' ''Ağaran sabahın Rabbine andolsun'' de'' buyurdu. "Ağaran sabah'ın Rabbine andolsun!" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Felak Süresini sonuna kadar okudu. Ben de arkasından tekrar ettim. Sonra: ''İnsanIarın Rabbine sığınırım''FNas 1] de'' buyurdu ve Nas Süresini sonuna kadar okudu. Ben de arkasından süreyi tekrar ettim. Sonra bana: ''Namaz kıldığın zaman bu iki sureyi oku'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, istiaze (2/158) rivayet etti. Hakim (2/540) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır. Heysemi (11556) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

 

22052 (2)- Yezid b. Abdillah b. eş-Şıhhir, kabilesinden bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradığında: ''Namaz kıldığın zaman bu iki sureyi (Muavvizeteynli) oku'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ