MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

314- Muavvizeteyn Hakkında ibn Mes'ud'dan Gelen Rivayetler

 

1. Ubey b. Ka'b

 

22053 (1) Zir der ki: Ubey b. Ka'b'a: "Abdullah (b. Mes'üd) Muavvizeteyn (Felak ile Nas süreleri) hakkında şöyle şöyle diyor (Kur'an'dan olmadığını söylüyor)" dediğimde şu karşılığı verdi: "Biz de bu iki süreyi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduk. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana böyle demem emredildi, ben de dedim'' buyurdu. Biz de Resulullah lın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dediği gib ideriz.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzik 3/384 (6040), İbn Ebi Şeybe (7/193), İbn Hibban (4429) ve Beyhaki (2/394) rivayet ettiler. Heysemi (7/149): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

22054 (2)- Zir der ki: Ubey b. Ka'b'a, Muavvizeteyn'i (Felak ile Nas sürelerini) sorduğumda şöyle dedi: "Ben de bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda: ''Bana böyle demem emredild( ben de dedim. Siz de benim dediğim gibi deyin'' buyurmuştu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dediği için biz de bunları okuyoruz."

 

[Sahih]

 

 

 

22055 (3)- Zir der ki: Ubey b. Ka'b'a, Muavvizeteyn'i (Felak ile Nas sürelerini) sorduğumda şöyle dedi: "Ben de bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda: ''Bana böyle demem emredildi, ben de dedim'' buyurmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emrettiği için biz de bunları okuyoruz."

 

[Sahih]

 

 

 

22056 (4)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

22057 (5)- Ubey b. Ka'b der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Muavvizeteyn'i (Felak ile Nas süreleri) sorduğumda: ''Bana böyle demem emredildi, ben de dedim'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dediği için biz de bunları okuyoruz.

 

[Sahih]

 

 

 

22058 (6)- Zir b. Hubeyş der ki: Ubey b. Ka'b'a: "İbn Mesud'un Muavvizeteyn'i (Felak ile Nas surelerini) mushafına yazmadığını gördüm" dediğimde şu karşılığı verdi: Şehadet ederim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şunu bildirdi: ''Cebrail bana geldi ve: ''De ki: Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, has et ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım''[Felak 1-5] dememi istedi. Ben de sizlere bunları dedim. Yine: ''De ki: Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlah'ına sığınırım''[Nas 1-6] dememi istedi. Ben de sizlere bunları dedim. ''Biz de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dediği şeyleri diyoruz.

 

[Sahih]

 

 

 

22060 (8)-Z Abdurrahman b. Yezid der ki: İbn Mesud, Muavvizeteyn'i (Felak ile Nas Sürelerini) kendi mushafından siler ve: "Bu ikisi (Felak ile Nas sureleri) Allah'ın Kitab'ından değildir" derdi.

A'meş der ki: Asım'ın Zir'den naklen bildirdiğine göre Ubey b. Ka'b şöyle demiştir: "Bu iki sureyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğumuzda: ''Bana böyle demem emredildi, ben de dedim'' buyurdu."

 

 

 

22061 (9)- Zir der ki: Ubey'e: "Kardeşin bu iki sureyi mushaftan silerdi" dediğimde şu karşılığı verdi: "Bu iki sureyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğumda: ''Bana böyle demem emredildi, ben de dedim'' buyurdu. Biz de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dediği gibi deriz."

Ahmed der ki: Süfyan'a: "Zir'in "kardeşin' sözünden kasıt İbn Mes'ud mu?" diye sorulunca yok dememiştir."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ