MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

312- İhlas Suresi ile Muavvizeteyn'in Fazileti

 

1. Ukbe b. Amir

 

22037 (1) Ukbe b. Amir der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılaştığımda bana: "Ey Ukbe b. Amir! Seninle ilişkisini kesenle sen ilişkini kesme, senden bir şey esirgeyenden sen bir şeyi esirgeme, sana haksızlık edeni de bağışla" buyurdu. Daha sonra Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde: "Ey Ukbe b. Amir! Diline sahip alı günahlarına ağla ve evinde kalmayı bil" buyurdu. Daha sonra onunla karşılaştığımda ise şöyle buyurdu:

"Ey Ukbe b. Amir! Sana Tevrat'ta, ZEbur'da, İncil'de ve Furkan (Kur'an)'da benzeri olmayan sureleri söyleyeyim mi? Ama her gece bunları mutlaka oku! Bu sureler de İhlası Felak ve Nas sureleridir.'' Bundan dolayıdır ki bu üç sureyi okumadığım hiçbir gecem olmadı. Zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları okumamı emretti."  (Esid der ki:) Ferve b. Mücahid bu hadisi rivayet ettiği zaman: "Diline sahip olmayan, günahlarına ağlamayan ve evi kendisine dar gelen nice kişi var" derdi.

 

[Hasen]

 

22617 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22038 (2)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılaştığımda ondan önce davranıp elinden tuttum ve: "Ey Allah'ın Resulü! Müminin kurtuluşu nedir?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ukbe! Diline sahip alı evinde kalmayı bil ve günahlarına ağla'' buyurdu.

Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle karşılaştığında benden önce davranıp elimi tuttu ve: ''Ey Ukbe b. Amir! Tevrat'ta, İncil'de, ZEbur'da ve değerli Furkan (Kur'an)'da indirilen en hayırlı üç sureyi öğreteyim mi?'' diye sordu. Ben: "Allah beni sana feda kılsın! Tabi ki öğret" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana İhlas, Felak ve Nas surelerini okuttu ve: ''Ey Ukbe! Bu üç sureyi unutma ve bunları okumadan sakın uyuma'' buyurdu. Bana bunları unutma dediğinden beri bunları asla unutmuş değilim ve okumadan uyuduğum bir gecem olmamıştır.

 

[Hasen]

 

19607 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Abdullah b. Hubeyb

 

22039-z Muaz b. Abdullah b. Hubeyb, babasından bildiriyor: Bir defasında hafif bir yağmura ve kapkara bulutlara maruz kaldığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıkıp bize namaz kıldırmasını bekledik. Bir ara çıkıp elimden tuttu ve: ''Söyle!'' buyurdu. Susup kaldığımda bir daha: ''Söyle!'' buyurdu. "Neyi söyleyeyim?" diye sorduğumda: ''Biri sabahı biri de akşam olmak üzere her gün üçer defa İhlası Felak ve Nas surelerini oku'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5082), Tirmizi (3575) ve Nesai (8/250) rivayet ettiler.

14500 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ