MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

311- İhlas Suresinin Fazileti

 

1. Ubey b. Ka'b

 

22013- Abdurrahman b. Ebi Leyla, Ubey b. Ka'b veya Ensar'dan bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas suresini okuyan kişi, Kur'an'ın üçte birini okumuş demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu yevm vel-Ieyle'de (685-6) ve Muhtare'de (1239) Diyau'l-Makdisı rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Eyyub

 

22014 (1) Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas Suresi, Kur'an'ın üçte birine denktir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10516) rivayet etti.

 

 

 

22015 (2)- Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı? Zira gece İhlas Suresini okuyan kişi, Kur'an'ın üçte birini okumuş demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

22016- Abdullah b. Amr bildiriyor: Ebu Eyyub el-Ensari bir mecliste:

"Geceleri namaza kalkıp Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mısınız?" diye sordu. Oradakiler: "Bunu kim yapabilir ki?" dediklerinde, Ebu Eyyub: "İhlas Süresini okumak, Kur'an'ın üçte birini okumaya denktir" karşılığını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip de Ebu Eyyub'un bu dediğini işitince: ''Ebu Eyyub doğru söylüyor'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau 'z-Zevaid' de (7/147) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, isnadında zayıf biri olan İbn Lehia vardır" demiştir.

 

 

4. Ebu Umame

 

22017- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İhlas Süresini okuyan bir adamla karşılaşınca: ''Bu ona cenneti hak ettirdi -veya- ''Bu kişi cenneti hak etti'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (8/256, 17/123) rivayet etti. Heysemi (11532) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Ali b. Yezid zayıftır."

 

 

5. Ebu Mes'ud

 

22018 (1) Ebu Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas Suresi, Kur'an'ın üçte birine denktir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10527) rivayet etti.

 

 

 

22019 (2)- Ebu Mes'ud'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz İhlas Suresini okumak suretiyle bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Said el-Hudri

 

22020 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?'' buyurdu. Bunu yapmak ashaba ağır gelince: "Buna kimin gücü yeter ki?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi İhlas Suresini okuduğu zaman Kur'an'ın üçte birini okumuş demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail (6/233), Müslim, salat 1/556 (811), Tirmizi, fadail 5/167 (2896, "hasen") ve Darimi, fedail 2/553 (3437) rivayet ettiler.

 

 

 

22021 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas Suresi, Kur'an'ın üçte birine denktir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fadail 9/59 (5015), Ebu Davud 2/72 (1461), Nesai 2/171 (995) ve Malik 1/208 (17) rivayet ettiler.

 

 

 

22022 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: Katade b. en-Nu'man bir gece sabaha kadar İhlas Süresini okuyup durdu. Bu yaptığı Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aktarılınca: ''Canım elinde olana yemin olsun ki İhlas Suresi Kur'an'ın yarısına -veya- üçte birine denktir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

22023 (4)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Adamın biri birinin seher vakti İhlas Süresini tekrarlayıp durduğunu işitti. Sabah olunca Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bunu aktardı ki adamın okuduğunu az buluyordu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki İhlas Suresi, Kur'an'ın üçte birine denktir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22024 (5)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benim bir komşum var. Gece ibadetine kalktığında da sadece İhlas Süresini okuyup duruyor" dedi. Adamın okuduğunu az bulmuş gibiydi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki İhlas Suresi; Kur'an'ın üçte birine denktir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu'd-Derda

 

22025 (1) Ebu'd-Derda bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?'' diye sorunca, ashab: "Buna nasıl gücümüz yetsin?" veya: "Buna kimin gücü yeter ki?" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas Suresini okuyarak (bunu yapmış olurYbuyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (811) rivayet etti.

 

 

 

22026 (2)- Ebu'd-Derda bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?'' diye sorunca, ashab: "Buna kimin gücü yeter ki?" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas Suresini okuyun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22027 (3)- Ebu'd-Derda bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?'' diye sorunca, ashab: "Buna gücümüz yetmez, aciz kalırız" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Kur'an'ı üç bölüme ayırdı. İhlas Suresi de bu üç bölümden birine denktir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22028 (4)- Ebu'd-Derda bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?'' diye sorunca, ashab: "Buna gücümüz yetmez, aciz kalırız" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah Kur'an'ı üç bölüme ayırdı. İhlas Suresi de bu üç bölümden biridir'' buyurdu.

Ma'dan'ın da Ebu'd-Derda'dan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?'' buyurdu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

Ahmed, aynı isnadla bir öncekinin aynısını nakleder.

 

[Sahih]

 

 

8. üm mü GüIsüm

 

22029- Humeyd b. Abdirralıman'ın, annesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas Suresi, Kur'an'ın üçte birine denktir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu'l-yevm (695) ve Malik, Muvatta'da 1/209 (19) rivayet ettiler.

 

 

9. Muaz b. Enes

 

22030- Ashabdan Muaz b. Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas Suresini sonuna kadar on defa okuyan kişiye Allah cennette bir köşk inşa eder" buyurdu. Ömer b. el-Hattab: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman biz de daha fazla okuruz" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah isteyebileceğinizden daha fazla ve daha güzelini vermeye kadirdir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Darimi, fedail 2/551 (3429) ve İbnu's-Sünnı (s. 221, no. 687) rivayet ettiler.

 

 

10. Enes b. Malik

 

22031 (1) Enes b. Malik der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ben İhlas Suresini çok seviyorum" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na olan bu sevgin seni cennete sokacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/169 (2901, "hasen sahih ğarib") ve Darimi 2/553 (1435) rivayet ettiler.

Hakim (1/240) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

22032 (2)- Enes der ki: "Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben bu sureyi (İhlas Suresini) çok seviyorum" dedi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22033 (3)- Enes der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben İhlas Suresini çok seviyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na olan bu sevgin seni cennete sokacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

11.Ebu Hureyre

 

22034 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin İhlas Suresini okuduğunu işitince: ''Vacip oldu'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Vacip olan nedir?" diye sorunca: ''Cennet ona vacip oldu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı lafızlarla Tirmizi 5/168 (2897, "hasen ğarib") ve Malik, Muvatta'da (s.208) rivayet ettiler.

 

 

 

22035 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin İhtıs Süresini sonuna kadar okuduğunu işitince: "Vacip oldu" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Vacip olan nedir?" diye sorulunca da: ''Cennet ona vacip oldu" buyurdu. Gidip adama bunun müjdesini vermek istedim, ama Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte yemeği de kaçırmak istemediğim için onunla yemeğe gittim. Daha sonra dönüp müjdeyi adama vennek istedim, ancak adam gitmişti.

 

[Sahih]

 

 

 

22036 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Toplanın, zira sizlere Kur'an'ın üçte birini okuyacağım" buyurdu. Duyanlar orada toplandıktan sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktı ve İhlas Suresini okuyup içeriye girdi. Biz birbirimize: "Semadan gelen bir emirle içeriye girdi" diye konuşurken bir daha çıktı ve: "Size Kur'an'ın üçte birini okuyacağımı söylemiştim. İhllis Suresi de Kur'an'ın üçte birine denktir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fadilil4/1916 (4727), Müslim, salat 1/557 (812) ve Tirmizi, fadilil 5/168 (2900) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ