MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

309- Tebbet Suresi Tebbet Süresinin Nüzul Sebebi

310- İhlas Suresinin Nüzul Sebebi

 

309- Tebbet Suresi Tebbet Süresinin Nüzul Sebebi

 

1. İbn Abbas

 

22011 İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safa tepesine çıktı ve: ''Baskın var! Baskın var!'' diye bağırdı. Kureyşliler bu uyarı üzerine orada toplandı ve: "Neyin var?" diye sordular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Şayet düşmanın sabah veya akşam size saldırmak üzere hazır beklediğini söylesem bana inanır mıydınız?'' diye sorunca: "Tabi ki inanırız" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman önünüzde bekleyen çetin bir azaba karşı sizleri uyarıyorum!'' buyurdu. Orada bulunan Ebu Leheb: "Kahrolasıca! Bizi bunun için mi buraya topladın!" deyince, Allah: "Ebu Leheb'in elleri kurusun. Zaten kurudu. Malı ve kazandığı kendisine fayda vermedi. O, bir alevli ateşe girecektir. Karısı da, boynunda bir ip olduğu halde ona odun taşıyacaktır"[Tebbet 1-5] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/415, 567), Müslim (208), Tirmizi (3363) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11714) rivayet ettiler. 21706 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

310- İhlas Suresinin Nüzul Sebebi

 

1. Ubey b. Ka'b

 

22012 Ubey b. Ka'b bildiriyor: Müşrikler, Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Muhammed! Bize Rabbini tanıt, nesebi hakkında bilgi ver" deyince, Allah: "De ki: O, Allah birdir. Allah Samed'dir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur,[İhlas 1-4] ayetlerini indirdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/451 (2364) ve Taberı, Tefsır'de (30/221) rivayet ettiler.

55 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ