MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

308- Nasr Suresinin Nüzul Sebebi

 

1. İbn Abbas

 

22005 (1) İbn Abbas der ki: Nasr Süresi nazil olduğu zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölüm haberim bana verildi'' buyurdu. Yani aynı yıl içinde vefat edeceği bu süreyle kendisine bildirildi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberi (30/334) rivayet etti.

 

 

 

22006 (2)- İbn Abbas der ki: Hz. Ömer, Bedir savaşına katılan yaşlı kişilerle birlikte beni de meclisinde bulundururdu. Bir defasında biri: "Onun kadar çocuklarımız varken neden bu gencin de bizimle birlikte oturmasına izin veriyor?" deyince, Ömer: "Ama o konumunu sizin de iyi bildiğiniz biridir" karşılığını verdi. Daha sonraları bir gün Ömer onları yanında topladı ve beni de çağırdı. Onlara Nasr Sılresini sorunca: "Allah burada, fethin gelmesi halinde kendisine hamdedip bağışlanma dilememizi emrediyor" dediler. Ömer bana: "Ey İbn Abbas! Sen bu konuda ne diyorsun?" diye sorunca şu karşılığı verdim: "Hayır, öyle değil! Allah burada elçisinin ecelinin geldiğini haber vermektedir. "Allah'ın yardımı ve fetih gelip de insanların bölük bölük Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O'ndan bağışlama dile. Çünkü 0, tövbeleri çok kabul edendir"[Nasr 1-3] ayetlerinde fetihten kasıt, Mekke'nin fethidir. Yani Allah'ın yardım ile fethi gelip de insanlar bölük bölük Allah'ın dinine girmeye başlayınca vefat anın da yaklaşmış demektir. Onun için Rabbini hamd ile tesbih et ve ondan bağışlanma dile."

Bunun üzerine Ömer: "Bu gördükleriniz karşısında hala beni bundan dolayı kınıyor musunuz?" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberi (30/334) rivayet etti.  Buhari (4294, 4970) ve Tirmizi (3362) rivayet ettiler.

 

 

 

22007 (3)- İbn Abbas der ki: Nasr Sılresi nazil olduğu zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat haberinin verildiğini de anladı. Zira Allah burada: "Allah'ın yardımı ve fetih gelip de insanların bölük bölük Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O'ndan bağışlama dile. Çünkü 0, tövbeleri çok kabul edendir,[Nasr 1-3] buyurmuştu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberi (30/334) rivayet etti.

 

 

 

22008 (4)- Ebu Rezin bildiriyor: Hz. Ömer, İbn Abbas'a Nasr Süresini sorunca: "Bu süre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat vaktinin geldiğini haber vermek üzere indi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

22009- Hz. Aişe der ki: Nasr Süresinin inişinden sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her namazda: ''Allahım! Seni hamdinle tesbih ederim! Allahım beni bağışla!'' diye dua ettiğini görürdüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4967) rivayet etti.

4996 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Mes'ud

 

22010- Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Nasr Süresi nazil olduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken bu süreyi okur ve rüküda üç defa: ''Rabbimiz olan Allahım! Seni hamdinle tesbih ederim. Allahım! Beni bağışla! Sen ki tövbeleri kabul edensin, merhamet sahibisin'' şeklinde dua ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/538-9) rivayet etti.

5000 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ