MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

299- "Sen, Namaz Kılan Kulu Bundan Menedeni Gördün mü?"[Alak 9] Ayeti

300- Beyyine Suresi

 

299- "Sen, Namaz Kılan Kulu Bundan Menedeni Gördün mü?"[Alak 9] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21988 (1) İbn Abbas der ki: Ebu Cehil, gelip namaz kılan Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tehdit ederek engel olunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu tehdid etti. Bunun üzerine Ebu Cehil: "Beni tehdit mi ediyorsun? Vallahi, bu vadide (Mekke'de) en fazla taraftarı olan benim" dedi. Bunun üzerine: "Sen, namaz kılan kulu bundan menedeni gördün mü? Ne dersin, ya o, hidayet üzere ise ya da takvayı emrediyorsa?"[Alak 9-12] ayetleri nazil oldu. İbn Abbas der ki: "Vallahi, eğer taraftarlarını çağırsaydı onu azab zebanileri yakalarlardı,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/216), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11620) ve İbn Cerir (3045) rivayet ettiler.

 

 

 

21989 (2)- İbn Abbas der ki: Ebu Cehil, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uğrayıp: "Ben (namaz kılınanı) yasaklamamış mıydım?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu azarladı. Ebu Cehil: "Neden beni azarlıyorsun ey Muhammed! Vallahi sen de biliyorsun ki; Mekke'de benden çok destekçisi olan yoktur" deyince, Cibril: "o zaman taraftarlarını çağırsın" dedi. İbn Abbas der ki: "Vallahi, eğer taraftarlarını çağırsaydı onu azab zebanileri yakalarlardı"

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

21990- Ebu Hureyre der ki: Ebu Cehil: "Muhammed önünüzde yüzünü toprağa koymuyor (secdeye gitmiyor) mu?" diye sorunca, müşrikler: "Koyuyor" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Ebu Cehil: "Uit ve Uzza'ya andolsun ki şayet onu böyle yaparken görürsem boynuna basıp yüzünü toprağa bulayacağım!" dedi. Sonra namaz kılan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına, boynuna basma niyetiyle geldi. Ancak bir anda geri geri kaçtığı ve elleriyle kendini korumaya çalıştığı görüldü. Kendisine: "Sana ne oldu?" diye sorulduğunda: "Onunla aramızda ateşten bir hendek, korkunç şeyler ve kanatlar gördüm" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: ''Şayet bana yaklaşacak olsaydı melekler onu parça parça edeceklerdi'' buyurdu. Bunun üzerine Allah: "Hayır, insan kendini yeterli gördüğü için mutlaka azgınlık eder. Kuşkusuz dönüş Rabbinedir. Sen, namaz kılan kulu bundan menedeni gördün mü? Ne dersin, ya o hidayet üzere ise, ya da takvayı emrediyorsa? Ne dersin o yalanlıyor ve doğru yoldan yüz çeviriyorsa! Allah'ın her şeyi görmekte olduğunu bilmez mi? Hayır! Andolsun eğer vazgeçmezse, muhakkak onu perçeminden; o yalancı, günahkar perçeminden yakalarız. Haydi, taraftarlarını çağırsın. Biz de zebanileri çağıracağız. Hayır! Sakın sen ona uyma; secde et ve Rabbine yakIaş ..[Alak 6-18] ayetlerini indirdi. Kendini yeterli görüp azgınlık eden kişiden kasıt Ebu Cehil'dir. Ayette bahsedilen taraftarlardan kasıt Ebu Cehil'in kavmidiL Zebanilerden kasıt da meleklerdir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/724 (4058), Müslim 4/2154 (2797) ve Tirmizi 5/443 (3348) rivayet ettiler.

 

 

300- Beyyine Suresi

 

1. Enes b. Malik

 

21991 Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), - Haccac: "Beyyine Suresi indiği zaman" dedi- Ubey b. Ka'b'a: "Allah, bana Beyyine Suresi'ni sana okumamı emretti'' buyurdu. Ubey: "Bizzat adımı mı verdi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' karşılığını verdi. Bunun üzerine Ubey ağladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3809, 4959-61), Müslim (1814-6, 6424-6), Tirmizi (3792) ve Nesai, Sünenu'l-kübra'da (7945) rivayet ettiler. 4889 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ