MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

301- Zilzal Suresinin Fazileti

 

1. Enes b. Malik

 

21992- Enes b, Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kafirun Suresi, Kur'an'ın dörtte biri, Zilzal Suresi, Kur'an'ın dörtte biri ve Nasr Suresi, Kur'an'ın dörtte biridir, ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/166 (2895) rivayet etti.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

21993- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana Kur'an'dan (okuyabileceğim) bir şeyler öğret" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Elif Lam Ra ile başlayan surelerden üçünü oku'' buyurdu. Adam: "Ama yaşlandım, hafızam yavaşladı ve dilim de ağırlaştı" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O halde Ha Mim ile başlayan surelerden üç tanesini oku'' buyurdu. Adam aynı mazeretleri tekrarlayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müsebbihatlardan (Sebbihisme rabbike ile başlayan surelerden) üç tane oku'' buyurdu. Adam aynı mazeretlerini tekrarlayarak: "Ey Allah'ın Resulü! Bana, bunların hepsinin karşılığı olacak bir süre öğret" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona Zilzal Suresi'ni öğretti. Bitirince de adam: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki daha fazlasıili okumam" dedi ve dönüp gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de adamın ardından: ''Adamcağız kurtuldu! Adamcağız kurtuldu'' buyurdu.

Adam giderken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bana getirin'' buyurdu. Adam gelince ona: ''Kurban gününde bayram yapmam emredildi. Allah böylesi bir günü bu Ümmete bayram kılmıştır'' buyurdu. Adam: "Kurbanlık olarak oğlumun, sütünden faydalanınam için bana verdiği hayvandan başkasıili bulamazsam onu keseyim mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Ama saçlarını kısaltır, tırnaklarını keserı bıyıklarını kısaltır ve avret yerlerinin kıllarını temizlersin. Allah katında kurbanın bu şekilde tamamlanmış olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1399, 2789) ve Nesai (7/212) rivayet ettiler.

12486 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ