MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

183- "İçinizden, Oraya Uğramayacak Hiçbir Kimse Yoktur"[Meryem 71] Ayeti

 

1. Ümmü Mübeşşir

 

21663 (1) Zeyd b. Harise'nin hanımı Ümmü Mübeşşir der ki: Resulullah (s.a.v.) Hafsa'nın evindeyken: ''Bedir ve Hubeybiye'ye katılan hiç kimse cehenneme girmeyecektir'' buyurdu. Hafsa: "Allah: "İçinizden, oraya uğramayacak hiçbir kimse yoktur" buyurmuyor mu?" deyince, Resulullah (s.a.v.): "Sonra çekinenleri kurtarırız" ayetine ne dersin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1942 (2496) ve Taberani, M.el-Kebir 25/102 (265) rivayet ettiler.

Heysemi (9/304) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

21664 (2)- Ümmü Mübeşşir der ki: Resulullah (s.a.v.) Hafsa'nın evindeyken: ''İnşallah, ağacın altında biat edenlerden hiç kimse cehenneme girmeyecek'' buyurdu. Hafsa: "Bilakis, ey Allah'ın Resulü!" deyince, Resulullah (s.a.v.) onu azarladı. Hafsa: "Allah: "İçinizden, oraya uğramayacak hiçbir kimse yoktur" buyurmuyor mu?" deyince, Nebi (s.a.v.): "Sonra çekinenleri kurtarırız, zalimleriyse dizüstü çökmüş bir halde bırakırız orada" buyuruyor'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

21665- Ebu Sumeyye der ki: Bu ayette geçen "Vurud" lafzının anlamı üzerinde ihtilafa düştük. Bazılarımız: "Cehenneme mümin olan girmez" derken, bazıları da: "Bütün herkes Cehenneme girer, ancak daha sonra Allah içlerinden takva sahibi olanları oradan kurtarır" diyordu. Cabir b. Abdillah ile karşılaştığımda bu durumu ona anlatıp: "Vurud konusunda ihtilafa düştük. Bazılarımız: «Cehenneme mümin olan girmez» derken, bazıları da: «Bütün herkes Cehenneme girer» diyor" dedim. Cabir parmağını kulağına götürdü ve şöyle dedi: "Resulullah (s.a.v.)'in: «Ne kadar iyi ve kötü insan varsa hepsi Cehenneme girecektir. Ancak ateş, mümin için İbrahim/e olduğu gibi serinlik ve esenlik olacaktır. Öyle ki serinlikten dolayı Cehennemden sesler yükselir. Daha sonra Allah takva sahibi olanları kurtarır, zalimleri de orada diz üstü çökmüş halde bırakır» buyurduğunu duymadıysam şu kulaklarım sağır olsun.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (4/587 "sahih") rivayet etti.

Heysemi (7/55) ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

3. İbn Mes'ud

 

21666 (1) Abdullah b. Mes'ud, "İçinizden, oraya uğramayacak hiçbir kimse yoktur" ayetini açıklarken şöyle dedi: "Oraya girecekler, sonra amelleriyle oradan çıkacaklar." Abdurrahman der ki: Şube'ye: İsrail bu hadisi Resulullah (s.a.v.)'in sözü olarak mı nakletti?" diye sorunca: "Evet, Allah'ın Resulü'nden" veya bu manada bir şey söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2810) ve Tirmizi (3160) rivayet ettiler.

 

 

 

21667 (2)- Abdullah b. Mes'ud, "İçinizden. oraya uğramayacak hiçbir kimse yoktur" ayetini açıklarken dedi ki: Resulullah (s.a.v.): ''İnsanIarın hepsi oraya girecekler, sonra amelleri sayesinde oradan çıkacaklar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ