MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

184- "Ayetlerimizi inkar Edip, ''Bana Elbette Mal ve Çocuk Verilecektir'' Diyeni Gördün mü,[Meryem 77] Ayeti

 

1. Habbab b. el-Erett

 

21668 (1) Habbab b. el-Eret der ki: Demircilik yapıyordum ve As b. Vail'den bir alacağım vardı. Yanına gidip bunu istediğimde bana: "Vallahi Muhammed'i inkar etmedikçe alacağını sana vermem" karşılığını verdi. Ben: "Vallahi sen ölüp sen tekrar dirilsen de ben Muhammed'i inkar etmem!" dediğimde: "Ben ölüp tekrar dirildiğim zaman malım ve çocuklarım olacak. O zaman alacağını sana veririm" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah: "Ayetlerimizi inkar eden ve «Bana elbette mal ve çocuk verilecektir» diyeni gördün mü? Gaybı mı görüp bilmiş, yoksa Rahman'dan bir söz mü almış? Hayır, söylediğini yazacağız ve onun azabını uzattıkça uzatacağız. Onun söyledikleri şeye biz mirasçı olacağız ve o yalnız başına bize gelecektir"[Meryem 77- 80] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 4/317 (2091), Müslim 4/2153 (2795), Tirmizi 5/31B (3162 "hasen sahih") ve Beyhaki (6/52) rivayet ettiler.

 

 

 

21669 (2)- Habbab b. el-Eret der ki: Mekke'de demircilik yapıyordum ve As b. Vail'e iş yapıyordum. Ondaki alacaklarım birikince yanına gidip bunu istediğimde bana: "Muhammed'i inkar etmedikçe alacağını sana vermem" karşılığını verdi. Ben: "ValIahi sen ölüp sen tekrar dirilsen de ben Muhammed'i inkar etmem!" dediğimde: "Ben ölüp tekrar dirildiğim zaman malım ve çocuklarım olacak" dedi. Bunun üzerine Allah: "Ayetlerimizi inkar eden ve «Bana elbette mal ve çocuk verilecektir» diyeni gördün mü? Gaybı mı görüp bilmiş, yoksa Rahman'dan bir söz mü almış? Hayır, söylediğini yazacağız ve onun azabını uzattıkça uzatacağız. Onun söyledikleri şeye biz mirasçı olacağız ve o yalnız başına bize gelecektir,[Meryem 77-80] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21670 (3)- Habbab b. el-Eret der ki: Demircilik yapıyordum ve As b. Vail'den bir alacağım vardı. Yanına gidip bunu istediğimde bana: "Muhammed'i inkar etmedikçe alacağını sana vermem" karşılığını verdi. Ben: "Vallahi sen ölüp sen tekrar dirilsen de ben Muhammed'i inkar etmem!" dediğimde, gülerek: "Ben ölüp tekrar dirildiğim zaman malım ve çocuklarım olacak. O zaman alacağını sana veririm" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah: "Ayetlerimizi inkar eden ve «Bana elbette mal ve çocuk verilecektir» diyeni gördün mü? Gaybı mı görüp bilmiş, yoksa Rahman'dan bir söz mü almış? Hayır, söylediğini yazacağız ve onun azabını uzattıkça uzatacağız. Onun söyledikleri şeye biz mirasçı olacağız ve o yalnız başına bize gelecektir"[Meryem 77-80] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ