MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

172- "Sana Ruh Hakkında Soru Sorarlar. De Ki: Ruh, Rabbimin Emrindendir"[İsra. 85] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21628- İbn Abbas der ki: Kureyşliler, Yahudilere: "Bize bir şey söyleyin de şu adama soralım" dediler. Yahudiler: "Ona ruhu sorun" karşılığını verdiler. Onlar da sorunca: "Sana ruh hakkında soru soruyorlar. De ki: Ruh, Rabbimin bileceği bir şeydir. Size pek az ilim verilmiştir,[İsra 85] ayeti nazil oldu. Yahudiler: "Bize Tevrat indirildi ve bize birçok bilgi verildi. Kendisine Tevrat verilen kişilere çok hayır verilmiş demektir" dediler. Bunun üzerine Allah: "De ki: Rabbimin sözlerini yazmak için denizler mürekkep olsa ve bir o kadar da ilave etsek (denizlere deniz katsak); Rabbimin sözleri tükenmeden önce denizler tükenirdi,[Kehf 109] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3140), Nesai (11314), İbn Hibban (99) ve Hakim (2/531) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

21629 (1) İbn Mes'ud der ki: Medine'de bir tarlada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber yürüyordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma dalına dayanıyordu. Bir grup Yahudi ile karşılaşınca Yahudiler birbirlerine: "Ona ruhu sorun" dediler. Bazıları da: "Sormayın" dedi. Ancak sordular ve: "Ey Muhammed! Ruh nedir?" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müddet hurma dalına dayalı kaldı. Bu arada zannedersem kendisine vahiy geldi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana ruh hakkında soru soruyorlar. De ki: "Ruh, Rabbimin bileceği bir şeydir. Size pek az ilim verilmiştir"[İsra 85] dedi. Bunun üzerine Yahudiler birbirlerine: "Size, ona sonnayın demiştik" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (125, 4721, 7297, 7497), Müslim (2794), Tirmizi (3141) ve Nesai, esSünenu'l-kübra'da (11299) rivayet ettiler.

 

 

 

21630 (2)- İbn Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir tarlada bir hurma dalına dayanmışken, Yahudilerden bir grup yanında durup kendisine ruhu sordular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müddet sustuktan sonra onlara: "Sana ruh hakkında soru soruyorlar. De ki: "Ruh, Rabbimin bileceği bir şeydir. Size pek az ilim verilmiştir"[İsra 85] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

 

21631 (3)- İbn Mes'ud der ki: Medine'de bir tarlada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber yürüyordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma dalına dayanıyordu. Bir grup Yahudi ile karşılaşınca Yahudiler birbirlerine: "Ona ruhu sorun" dediler. Bazıları da: "Sormayın" dedi. Ancak: "Ey Muhammed! Ruh nedir?" diye sordular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müddet hurma dalına dayalı kaldı. Bu arada ben arkasında duruyordum ve zannedersem kendisine vahiy geldi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Sana ruh hakkında soru soruyorlar. De ki: "Ruh, Rabbimin bileceği bir şeydir. Size pek az ilim verilmiştir" dedi. Bunun üzerine Yahudiler birbirlerine: "Size, ona sorma yın demiştik" dediler.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ