MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

173- "And Olsun ki, Musa'ya Dokuz Tane Apaçık Mucize Verdik,[İsra 101] Ayeti

174- "Namaz Kılarken Sesini Yükseltme, Gizli de Okuma"[İsra 110] Ayeti

 

173- "And Olsun ki, Musa'ya Dokuz Tane Apaçık Mucize Verdik,[İsra 101] Ayeti

 

1. Safvan b. Assal

 

21632 (1) Safvan b. Assal'ın bildirdiğine göre İki Yahudiden biri diğerine: "Beraber şu Nebi'e gidip" ... Musa'ya dokuz tane apaçık mucize verdik. ....[İsra. 101] ayetini soralım" dedi. Diğeri: "Ona Nebi deme. Eğer seni duyarsa sevinir ve gözü dört açılır" dedi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek, Hz. Musa'ya verilen dokuz ayeti sordular. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara şöyle buyurdu: ''Hiçbir şeyi Allah'a ortak koşmayın, hırsızlık etmeyin, zina yapmayın, Allah'ın öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın, sihirle uğraşmayın, faiz yemeyin, suçsuz bir kimseyi öldürülmesi için idarecilerin yanına götürmeyin, iffetli bir kadına zina iftirasında bulunmayın,-veya: ''Savaştan kaçmayın'' Şu'be burada şüpheye düştü. ''Yalnız ey Yahudiler! Size has olan cumartesi günü yasağını çiğnemeyin. '' Yahudiler, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ellerini ve ayaklarını öperek: "Senin Nebi olduğuna şahitlik ederiz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizi bana uymaktan olmaktan alıkoyan nedir?'' diye sordu. Onlar da: "Hz. Davud, zürriyetinden sürekli bir Nebi bulunsun diye Allah'a dua etmişti Müslüman olursak Yahudilerin bizi öldürmesinden korkuyoruz" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi5/77 (2733 "hasen sahih"), Nesai7/111 (4078), İbn Mace 2/1221 (3705), Taberani8/83 (7396) ve Hakim (1/9 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21633 (2)- Safvan b. Assal'ın bildirdiğine göre İki Yahudiden biri diğerine: "Beraber şu Nebi'e gidelim" deyince, diğeri: "Ona Nebi deme. Eğer seni duyarsa sevinir ve gözü dört açılır" karşılığını verdi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek, ..... Musa'ya dokuz tane apaçık mucize verdik. ....[İsra 101] ayetini sordular. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara şöyle cevap verdi: ''Hiçbir şeyi Allah'a ortak koşmayın, Allah'ın öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın, hırsızlık etmeyin, zina yapmayın, savaştan kaçmayın, sihirle uğraşmayın, faiz yemeyin, suçsuz bir kimseyi öldürülmesi için idarecilerin yanına götürmeyin, ey Yahudiler! Size has olan cumartesi günü yasağını çiğnemeyin. '' Bunun üzerine bu iki Yahudi: "Senin Nebi olduğuna şahitlik ederiz" dediler.

 

[Sahih]

 

 

174- "Namaz Kılarken Sesini Yükseltme, Gizli de Okuma"[İsra 110] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21634- İbn Abbas der ki: "Namaz kılarken sesini yükseltme, gizli de okuma" ayet i, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'de henüz açıkça ortaya çıkmadığı zamanlarda indi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla beraber namaz kıldığı zaman Kur'an okurken sesini yükseltirdi. Müşrikler bunu işittiği zaman da Kur'an'a, onu indirene ve onunla gelene (risaletine) söverdi. Bunun üzerine Allah, Nebiine: "Namaz kılarken sesini yükseltme" müşrikler onu işitip Kur'an'a sövmektedir. Bir de sesini ashabına işittirmeyecek kadar "Gizli de okuma" ki, onu senden öğrensinler. Bu sebeple "İkisi ortasında bir yol tut" buyurdu.

 

[Sahih]

 

4652 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ