MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

152- "Keşke Size Yetecek Bir Kuvvetim Olsa ya da Sağlam Bir Yere Sığınsam, Dedi"[Hud 80] Ayeti

 

1. Ebu Hureyre

 

21582 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Lut'u bağışlasın. O, gerçekten sağlam bir yere sığınmıştı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3375) ve Müslim (7/98) rivayet ettiler.

 

 

 

21583 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İbrahim oğlu, İshak oğluı Yakub oğlu Yusuf şerefli bir insan, şereflinin oğlu, şereflinin oğlu, şereflinin oğludur. Eğer Yusuf'un kaldığı süre kadar zindanda kalsam, sonra da elçi yanıma gelse (çıkma) isteğini kabul ederdim. Elçi ona gelince: ''Efendine dön de o ellerini kesen %adınların hali ne idi, diye sor. Şüphe yok ki benim Rabbim onların hilelerini çok iyi bilendir''[Yusuf 50] dedi. Allah Uitla merhamet etsin. Çünkü o: ''Keşke size yetecek bir gücüm olsaydı yahut sağlam bir yere sığınabilseydim'' dediğinde zaten sağlam bir yere sığınıyordu. Sonra Allah diğer Nebileri toplumun içinden en üst noktadaki kişilerden gönderdi. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (605, 896), Tirmizi (3116) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (11190) rivayet ettiler.

 

 

 

21584 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah Lat'a merhamet etsin. O; gerçekten sağlam bir yere sığınmıştı" buyurdu.

 

[Hasen]

 

24634 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21585 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Keşke size yetecek bir gücüm olsaydı yahut sağlam bir yere sığınabilseydim" ayetiyle ilgili olarak şöyle buyurdu: "O gerçekten sağlam bir yere, yüce Rabbine sığınmıştı. '' Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sonra Allah diğer Nebileri toplumun içinden en üst noktadaki kişilerden gönderdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21586 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hz. Lut, ''Keşke size yetecek bir gücüm olsaydı yahut sağlam bir yere sığınabilseydim'' dedi. O gerçekten sağlam bir yere sığınmıştı, ama o bu sözüyle aşiretini kasdetmiştir. Sonra Allah diğer Nebileri toplumun içinden en üst noktadaki kişilerden gönderdi. '' Ebu Ömer: "Ondan sonra Allah ne kadar Nebi gönderdiyse, muhakkak kavminden onu koruyan kişiler oldu" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/293 (3116) ve Buhari 8/366 (4694) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ