MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

153- "Gündüzün iki Tarafında ve Gecenin Gündüze Yakın Vakitlerinde Namaz Kıl"[Hüd 114] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21587 (1) İbn Abbas bildiriyor: Bir adam Hz. Ömer'e gelerek: "Bir kadın benden alışveriş yapmak için gelince onu odaya alıp cinsel ilişki dışında her şeyi yaptım" dedi. Ömer: "Sakın bu kadın, Allah yolunda gazaya çıkan birinin hanımı olmasın" deyince, adam: "Evet, bir gazinin hanımıdır" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer: "Ebu Bekr'e git ve ona sor" dedi. Adam gidip Ebu Bekr'e sorunca, o da: "Sakın bu kadın, Allah yolunda gazaya çıkan birinin hanımı olmasın" deyip Ömer'in dediği gibi konuştu. Adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidince, Allah'ın Resulü de aynı şeyi söyleyip: ''Sakın bu kadını Allah yolunda gazaya çıkan birinin hanımı olmasın'' buyurdu. Bunun üzerine: "Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıL. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir" ayeti nazil oldu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ayet sadece beni mi kapsıyor, yoksa bütün insanlar için geçerli mi?" diye sorunca, Hz. Ömer eliyle adamın göğsüne vurarak: "Hayır, bir tek kişiye ait bir nimet değil, aksine bütün insanlaradır" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömer doğru söyledi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7/38) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de "Ömer eliyle adamın göğsüne vurarak: Hayır. Vallahi bir ayrıcalık yoktur. Fakat bütün insanlara şamildir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de gülerek: "Ömer doğru söyledi'' buyurdu" ifadesiyle Taberani rivayet etmiştir. Taberani aynı hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta da son derece muhtasar olarak rivayet etmiştir. Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'lkebir'in isnadında ismi geçen Ali b. Zeyd güvenilir olmakla beraber hafızası zayıftır. Kalan raviler ise güvenilir kimselerdir. el-Mu'cemu'l-evsat'ın isnadında da zayıf bir ravi vardır."

 

 

 

21588 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Kocası cihada giden bir kadın, bir şey satın almak için bir adamın yanına gidince adam: "Odaya gir de vereyim" dedi. Kadın odaya girince adam onu öpüp okşadı. Kadın: "Kahrolası! Benim kocam cihadda" deyince adam onu bıraktı ve yaptığı şeye pişman olup Ömer'e giderek yaptıklarını anlattı. Ömer: "Sakın bu kadın, Allah yolunda gazaya çıkan birinin hanımı olmasın" deyince, adam: "Evet gazaya çıkmış" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer: "Ebu Bekr'e git ve ona sor" dedi. Adam gidip Ebu Bekr'e sorunca, o da: "Sakın bu kadın, Allah yolunda gazaya çıkan birinin hanımı olmasın" dedi. Adam: "Evet gazaya çıkmış" karşılığını verince, Ebu Bekr: "Resulullah'a git ve ona sor" dedi. Adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu anlatınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sakın bu kadını Allah yolunda gazaya çıkan birinin hanımı olmasın'' buyurdu. Adam: "Evet gazaya çıkmış" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustu ve bir şey demedi. Bunun üzerine, "Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıL. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür" ayeti nazil oldu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ayet sadece beni mi kapsıyor, yoksa bütün insanlar için geçerli mi?" diye sorunca, Hz. Ömer: "Hayır, bir tek kişiye ait bir nimet değil, aksine bütün insanlaradır" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve: "Ömer doğru söyledi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Mes'ud

 

21589 (1) İbn Mes'ud der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Bahçede bir kadın gördüm ve onu sarıp öperek, cinsel ilişki dışında her şeyi yaptım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susup cevap vermedi. Sonra, "Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır"[Hüd 114] ayeti nazil olunca, adamı çağırıp kendisine ayeti okudu. Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ayet, sadece bu kişiyi mi ,yoksa bütün insanları mı kapsamaktadır?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bütün insanları kapsamaktadır'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7104), Ebu Davud (4468), Tirmizi (3112) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra.'da (7282) rivayet ettiler.

 

 

 

21590 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulü, ben bir bahçede bir kadın buldum ve ona her şeyi yaptım. Ancak, onunla cinsı temasta bulunmadım. Onu öptüm ve kucakladım, bundan başka bir şey yapmadım. Bana dilediğini yap" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey söylemedi. Adam gidince Hz. Ömer: "Allah, bunu ona gizlemiş, keşke o da kendi nefsinde gizleseydi" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın peşinden baktı, sonra: ''Onu bana geri getiriniz'' buyurdu. Adam gelince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: "Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır"[Hüd 114] ayetini okudu. Muaz b. Cebel: ""Ey Allah'ın Resulü! Bu ayet, sadece bu kişiyi mi, yoksa bütün insanları mı kapsamaktadır?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bütün insanları kapsamaktadır'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21591 (3)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21592 (4)- İbn Mes'ud der ki: Bir adam, bir kadını öpünce, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip, kefaretinin ne olduğunu sormak niyetiyle anlattı. Bunun üzerine: "Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıL. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır"[Hüd 114] ayeti nazil oldu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu yalnız benim için mi? diye sorunca, Nebi: ''Senin bu yaptığını Ümmetimden yapan başka kimseler için de geçerlidir'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (526, 4687), Müslim (7101-3), İbn Mace (1398,4254), Tirmizi (3114) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7285, 11183) rivayet ettiler.

 

 

 

21593 (5)- İbn Mes'ud der ki: Bir adam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Bir kadınla cinsel ilişki dışında her şeyi yaptım" deyince, Allah, "Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıL. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere. bir hatırlatmadır,[Hud 114] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (3112) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7276-7) rivayet ettiler.

 

 

 

21594 (6)- İbn Mes'ud der ki: Bir adam, bir kadını öpünce, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip, kefaretinin ne olduğunu sormak niyetiyle anlattı. Bunun üzerine: "Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır"[Hud 114] ayeti nazil oldu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, yalnız benim için midir?" diye sorunca, Nebi: ''Senin bu yaptığını Ümmetimden yapan başka kimseler için de geçerlidir'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21595 (7)- İbn Mes'ud der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Medine bahçelerinden bir kadınla karşılaştım ve onunla cinsel ilişki dışında her şeyi yaptım" dedi. Bunun üzerine: "Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır"[Hud 114] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

3. Muaz b. Cebel

 

21596- Muaz b. Cebel'den bildirdiğine göre bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Tanımadığı bir kadınla buluşup, karısına yapabileceği her şeyi ona yapan, ancak onunla ilişki kurmayan kişi hakkında ne dersin?" diye sordu. Bunun üzerine, "Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır"[Hud 114] ayeti nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), adama: ''Güzelce abdest alı sonra kalkıp namaz kı'' buyurdu. Muaz der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ayet, sadece bu kişiyi mi, yoksa bütün müminleri mi kapsamaktadır?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bütün müminIeri kapsamaktadır'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/273 (3113 "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

SONRAKİ