MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

148- "Güzel iş Yapanlara (Karşılık Olarak) Daha Güzeli ve Bir de Fazlası Vardır"[Yunus 26] Ayeti

 

1. Suheyb

 

21561 (1) Suheyb'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennetlikler Cennete girdikten sonra onlara: ''Ey Cennet ahalisi! Allah'ın sizlere daha önce görmediğiniz bir sözü vardır'' diye seslenilir. Cennettekiler: ''Nedir o? Yüzümüzü ak çıkarıp Cehennem ateşinden uzaklaştırıp cennete sokmadın mı?'' dediklerinde, perde aralanır ve Allah'a bakarlar. Vallahi Allah Cennettekilere kendisine bakmaktan daha sevimli ve daha fazla huzur veren bir şey vermiş değildir'' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güzel iş yapanlara (karşılık olarak) daha güzeli ve bir de fazlası vardır" ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

Diğer tahric: Müslim (368-9), İbn Mace (187), Tirmizi (2552, 3105) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (7718) rivayet ettiler.

 

 

 

21562 (2)- Suheyb'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennetlikler Cennete; Cehennemlikler de Cehenneme girdikten sonra onlara: ''Ey Cennet ahalisi! Allah'ın sizlere bir sözü vardı ve şimdi onu yerine getirmek istiyor'' diye seslenilir. Cennettekiler: ''Nedir o? Mizan'da amellerimizi ağır kılmadı mı? Yüzümüzü ak çıkarıp Cehennem ateşinden uzaklaştırmadı mı?'' dediklerinde, onlara perde aralanır ve Allah'a bakarlar. Vallahi Allah, Cennettekilere kendisine bakmaktan daha sevimli ve daha fazla huzur veren bir şey vermiş değildir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

21563 (3)- Suheyb'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Güzel İş yapanlara (karşılık olarak) daha güzeli ve bİr de fazlası vardır" ayetini okudu ve şöyle buyurdu: "Cennetlikler Cennete, Cehennemlikler de Cehenneme girdikten sonra bir münadi: ''Ey Cennet ahalisi! Allah'ın sizlere bir sözü vardı ve şimdi onu yerine getirmek istiyor'' diye seslenir. Cennettekiler: ''Nedir o? Mizan'da amellerimizi ağır kılmadı mı? Yüzümüzü ak çıkarıp Cehennem ateşinden uzaklaştırmadı mı?'' dediklerinde, bu münadi perdeyi aralar ve Allah'a bakarlar. Vallahi Allah, Cennettekilere kendisine bakmaktan daha sevimli ve daha fazla huzur veren bir şey vermiş değildir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

21564 (4)- Suheyb 'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennetlikler Cennete girdikten sonra onlara: ''Ey Cennet ahalisi! Allah'ın sizlere daha önce görmediğiniz bir sözü vardır'' diye seslenilir. Cennettekiler: ''Nedir o? Yüzümüzü ak çıkarıp Cehennem ateşinden uzaklaştırıp cennete koymadın mı?'' dediklerinde, perde aralanır ve Allah'a bakarlar. Vallahi Allah, Cennettekilere kendisine bakmaktan daha sevimli ve daha fazla huzur veren bir şey vermiş değildir. '' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güzel iş yapanlara (karşılık olarak) daha güzeli ve bir de fazlası vardır" ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

29258 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ