MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

149- "Dünya Hayatında da, Ahirette de Onlar için Müjde Vardır"[Yunus 64] Ayeti

 

1. Ubade b. es-Samit

 

21565 (1) Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır" ayetini sorduğumda: ''Bu, müminin gördüğü veya kendisine gösterilen salih rüyadır'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi 2/165 (2136), Tirmizi (2275), İbn Mace (3898) ve Taberi (11/134) rivayet ettiler.

 

 

 

21566 (2)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! ''Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır'' ayeti hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: ''Daha önce Ümmetimden hiç kimsenin sarmadığı bir şeyi sardun. bu, salih kişinin gördüğü veya kendisine gösterilen salih rüyadır'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21567 (3)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır" ayetini sorduğumda: ''Bu, kulun gördüğü veya kendisine gösterilen salih rüyadır'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21568 (4)- Humeyd b. Abdirralıman el-Yezeni bildiriyor: Bir adam Ubade b. es-Samit'e "Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır" ayetini sorunca şöyle cevap verdi: Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğumda: ''Daha önce Ümmetimden hiç kimsenin sarmadığı bir şeyi sardun. bu, müminin gördüğü veya kendisine gösterilen salih rüyadır'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Ebi .Asım, Sünne'de (487) rivayet etti.

 

 

2. Ebu'd-Derda

 

21569 (1) Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır" ayetiyle ilgili olarak: "Bu, müslümanın gördüğü veya kendisine gösterilen salih rüyadır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2273, 3106) rivayet etti.

 

 

 

21570 (2)- Ebu'd-Derda bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e "Onlar iman etmiş ve Allah'a karşı gelmekten sakınmış olanlardır. Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır" ayetini sorunca: "Bu, müslümanın gördüğü veya kendisine gösterilen salih rüyadır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

21571 (3)- Aynı manada bir hadis, Ata b. Yesar'ın Mısır'lı bir adamdan onun Ebu'd-Derda'ya sormasıyla başlayan başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

21572 (4)- Ata b. Yesar, Mısır'lı bir adamdan bildiriyor: Ebu'd-Derda'ya bir adam gelip: "Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır" ayeti hakkında ne dersin?" diye sorunca şöyle cevap verdi: Öyle bir şey sordun ki, bir adamın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormasından sonra hiç kimse bunu sormadı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu soruya: ''Onların dünya hayatındaki müjdesi, müslümanın gördüğü veya kendisine gösterilen salih rüyadır. Ahiretteki müjdeleri ise cennettir'' karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

21573 (5)- Ata b, Yesar, Mısır'lı bir adamdan bildiriyor: Ebu'd-Derda'ya:

"Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır" ayeti sorulunca şöyle cevap verdi: Öyle bir şey sordun ki, bir adamın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormasından sonra hiç kimse bunu sormadı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu soruya: ''Onların dünya hayatındaki müjdesi, müslümanın gördüğü veya kendisine gösterilen salih rüyadır. Ahiretteki müjdeleri ise cennettir'' şeklinde cevap verdi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ