MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

147- "Andolsun, Size Kendi içinizden Öyle Bir Nebi Gelmiştir Ki, Sizin Sıkıntıya Düşmeniz Ona Çok AğıLGelir"[Tevbe 128] Ayeti

 

1. Haris b. Hazeme

 

21559- Abbad b. Abdullah b. ez-Zübeyr der ki: Haris b. Hazeme, Tevbe Süresi'nin sonunda bulunan: "Andolsun, size kendi içinizden öyle bir Nebi gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir. Yüz çevirirIerse de ki: Allah bana yeter. O'ndan başka ilah yoktur. Ben sadece O'na güvenip dayanırım. O yüce Arş'ın sahibidir'[Tevbe 128, 129] ayetleriyle gelince, Ömer ona: "Yanında, bunların Kur'an'dan olduğuna dair şahitlik edebilecek biri var mı?" dedi. Haris: "VaIlahi olup olmadığını bilmiyorum ama şehadet ederim ki bu iki ayeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duydum ve ondan ezberleyip aklımda tuttum" karşılığını verdi. Ömer: "VaIlahi şehadet ederim ki ben de bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim. Şayet üç ayet olsalardı bunları ayrı bir süre olarak yazardım. Kur'an'dan uygun bir süre bulun ve bu iki ayeti oraya yazın" dedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (11062) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden İbn İshak müdellistir. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir."

 

 

2. İbn Abbas

 

21560-z İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Ubey b. Ka'b, "Andolsun, size kendi içinizden öyle bir Nebi gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir''[Tevbe 128,129] ayetinin son inen ayet olduğunu söyledi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (11064) der ki: "Bunu Abdullah b. Ahmed ve Taberani rivayet etmişler olup ravilerinden Ali b. Zeyd b. Cud'an güvenilir olsa da hafızası zayıftır. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ