MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

138- Surenin Başında Besmele'nin Zikredilmemesinin Sebebi

 

1. Osman b. Affan

 

21533 (1) İbn Abbas der ki: Osman b. Affan'a: "Mesani sürelerden olan Enfal Süresi ile yüz ayetli sürelerden olan Tevbe Süresi'ni birleştirmeye, ancak aralarında Besmele'yi yazmamamza ve ikisini de yedi uzun sürenin arasına koymamza sebep nedir? Neden böyle yaptınız?" diye sorduğumda, Osman şöyle dedi: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem} bazı zamanlarda birçok süre birden nazil olurdu. Kendisine bir şey nazil olduğu zaman da vahiy katipliğini yapanlardan bazılarım çağırır ve: "Bu ayetleri, şu şu konudan bahseden surenin içine koyun'' buyururdu. Kendisine ayet nazil olduğunda da: ''Bu ayeti, şu şu konudan bahseden surenin içine koyun'' buyururdu. Enfal Süresi, Medine'de ilk inen sürelerdendi. Tevbe Süresi ise Kur'an'da son olarak inen sürelerdendi. Konusu da Enfal Süresi'nin konusuna benziyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de vefat ettiğinde Tevbe Süresi'nin Enfal Süresi'nden olup olmadığını açıklamamıştı. Bunun içindir ki ben Tevbe Süresi'ni Enfal Süresi'nden bir parça olarak düşündüm ve bu iki süreyi birleştirdim, ancak araya Besmele yazmadım." İbn Cafer• rivayetinde: "Sonra onu yedi uzun süre arasına koydum" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/287-288), Tirmizi (4/113 "hasen"; 21182-183 "hasen sahih"), İbn Hibban (43), Hakim (2/221) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/42) rivayet ettiler.

 

 

 

21534 (2)- İbn Abbas der ki: Osman b. Affan'a: "Mesani surelerden olan Enfal Süresi ile yüz ayetli sürelerden olan Tevbe Süresi'ni birleştirmeye, ancak aralarında Besmele'yi yazmamamza ve ikisini de yedi uzun sürenin arasına koymanıza sebep nedir? Neden böyle yaptınız?" diye sorduğumda, Osman şu karşılığı verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bazı zamanlarda birçok süre birden nazil olurdu. Kendisine bir şey nazil olduğu zaman da vahiy katipliğini yapanlardan bazılarını çağırır ve: ''Bu ayetleri, şu şu konudan bahseden surenin içine koyun'' buyururdu. Kendisine ayet nazil olduğunda ise: ''Bu ayeti, şu şu konudan bahseden surenin içine koyun'' buyururdu. Enfal Süresi, Medine'de ilk inen sürelerdendi. Tevbe Süresi ise Kur'an'da son olarak inen sürelerdendi. Konusu da Enfal Süresi'nin konusuna benziyordu. Bunun içindir ki ben Tevbe Süresi'ni Enfal Süresi'nden bir parça olarak düşündük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de vefat ettiğinde Tevbe Süresi'nin Enfal Süresi'nden olup olmadığını açıklamamıştı. Bu sebeple bu iki süreyi birleştirdim; ancak araya Besmele yazmadım. Sonra onu yedi uzun süre arasına koydum."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ