MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

139- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hz. Ali'yi, Mekke'ye Onlara Tevbe Suresini Okuması için Göndermesi

 

1. Hz. Ali

 

21535 (1)-z Hz. Ali der ki: Tevbe Süresi'nin ilk on ayeti Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nazil olduğunda bu ayetleri Mekke ahalisine okumak için Ebu Bekr'i çağırıp verdi. Daha sonra beni çağırdı ve: ''Ebu Bekr'e yetiş! Ona yetiştiğin yerde kendisinde bulunanı ayetlerin yazılı olduğu mektubu al ve onu Mekke ahalisine sen oku'' buyurdu. Ebu Bekr'e Cuhfe'de yetişip mektubu aldım, Ebu Bekr de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına döndü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Benim hakkımda bir şey mi nazil oldu?" diye sordu. Allah Resulü şu karşılığı verdi: ''Hayır! Ama Cebrail yanıma geldi ve: ''Mesajı ya sen, ya da senden biri olan biri yerine ulaştırabilir'' dedi.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Kesir, Tefsir (4/111) ve Suyuti, Durru'l-Mensur (31209) rivayet ettiler.

Heysem! (7/29), hadisi Abdullah b. Ahmed'in rivayet ettiğini, ravilerden Muhammed b. Cabir es-Suhayml'nin zayıf olmakla beraber güvenilir de görüldüğünü söylemiştir.

 

 

 

21536 (2)-Z Haneş, Hz. Ali'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ali'yi Tevbe Süresini okumak üzere gönderince, Hz. Ali: "Ey Allah'ın Nebii! Ben güzel konuşan ve hatip değilim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu ya ben veya senin götürmen gerekirli karşılığını verince, Hz. Ali: "Eğer çare yoksa o halde ben giderim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git, muhakkak Allah senin diline sebat verecek ve kalbine hidayet bahşedecektir" buyurdu ve elini onun ağzına koydu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ali' den İbn Hibban (5065) rivayet etti.

 

 

2. Enes b. Malik

 

21537 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tevbe Süresini okumak üzere Ebu Bekr'i Mekke'ye gönderdikten sonra tekrar çağırdı ve Hz. Ali'yi göndererek: ''Bu sureyi ancak ailemden olan biri tebliğ edebilir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3090) rivayet etti.

 

 

 

21538 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tevbe Süresini okumak üzere Ebu Bekr'i gönderdi. Hz. Ebu Bekr, Zu'l-Huleyfe'ye yetişince tekrar çağırdı ve: ''Bu sureyi ya ben veya ailemden biri tebliğ edebilir'' buyurarak süreyi tebliğ etmek üzere Hz. Ali'yi gönderdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/275 (3090 "hasen ğarip") ve İbn Ebi Şeybe (12/85) rivayet ettiler.

 

 

 

21539 (3)- Hemdan kabilesinden biri olan Zeyd b. Usay' bildiriyor: Hz.

Ali'ye: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hac mevsiminde seni Ebu Bekr'le yolladığı zaman neyi bildirmeni istedi?" diye sorduğumuzda şöyle dedi: "Şu dört şeyi bildirmemi emretti: Cennete ancak mümin olanlar girebilir! Kabe'yi hiç kimse çıplak olarak tavaf etmeyecek! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile anlaşması bulunanlar konusunda süresi bitene kadar anlaşma geçerli olacaktır. Bu yıldan sonra da müşrikler müslümanlarla birlikte haccetmeyecek!

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1919), Tirmizi (871, 3092, "hasen sahih") ve Ebu Ya'la (452) rivayet ettiler.

11690 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ